AcasăNewsAvem capsuni, n-avem capsunari

Avem capsuni, n-avem capsunari

Am ras noi ce am ras de romanii care pleaca la cules de capsuni, dar iata ca roata s-a intors: capsunile romanesti sunt pe coapte si nu exista destui.. capsunari!

E vremea capsunilor dar nu prea are cine sa le culeaga

In judete ca Dolj, Calarasi sau chiar Olt, capsunile sunt aproape bune de cules, daca nu chiar sunt gata coapte, dar fermierii nu au destula forta de lucru. Din aceasta cauza parti importante din cultura raman, paguba, neculese. Un fermier din Dolj spune asa: „este foarte greu sa gasesti forta de munca pentru ca mai toata lumea a plecat sa faca bani peste hotare. Noi trebuie sa ne facem treaba in familie, cu fiica, cu ginerele, cu nora, dar si cu prietenii. Si eu am fost capsunar vreo 10 ani in Spania, am furat meserie de acolo si am implementat tot ce am vazut la noi. Acum toate neamurile culeg pentru noi capsuni, si tot nu prididim. Cand s-or coace bostanii mergem si noi la ei sa ii ajutam”. Fermierii au mai precizat ca le ofera muncitorilor suma de 100 de lei pe zi si trei mese, insa unii prefera sa stea cu mana intinsa la stat si sa primeasca ajutor social decat sa vina la munca. „Sunt destul de bine platiti, dar nu vor sa vina. Le oferim 100 de lei si trei mese pe zi, dar este foarte greu sa gasesti forta de munca. Mai bine stau acasa si primesc ajutor social“. Si uite asa, prin piete, in loc sa avem produse bune, romanesti, cumparam tot soiul de experimente care arata minunat pe dinafara, dar nu au nici gustul si nici textura celor cu care suntem noi obisnuiti. Si la preturi care nici nu mai are sens sa le comentam aici.

author avatar
Catalin Dumitrescu