AcasăNewsAvarie la centrala nucleară de la Cernavodă. Unitatea 1 s-a deconectat de...

Avarie la centrala nucleară de la Cernavodă. Unitatea 1 s-a deconectat de la rețea

sursa foto: Facebook/Nuclearelectrica Oficial

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național.

S-a întâmplat marţi după-amiază, cauza fiind o disfuncționalitate – din câte s-a anunțat oficial. Reprezentanții Nuclearelectrica au făcut precizări cu privire la situația apărută la Unitatea 1 a CNE Cernavodă.

Citiți și: Uite cine a pus mâna pe Centrala de la Cernavodă!

Nuclearelectrica: Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță

 

Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în după-amiaza zilei de 8 august 2023 din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a unităţii, fără impact pe partea nucleară.

Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații”, a transmis compania, potrivit antena3.ro.

Urmează să se facă lucrări pentru rezolvarea situației apărute. „În perioada următoare se vor efectua lucrări de remediere în conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavodă, aplicabile în aceste situații.

Deconectarea automată a Unității 1 precum și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător”, s-a mai precizat din direcția Nuclearelectrica.

Conform graficului actual asumat de companie, Unitatea 1 va fi repornită pe 10 august, la ora 12.00, menționează aceeași sursă.

Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României

Din informațiile disponibile pe site-ul Nuclearelectrica, Centrala nuclearoelectrică Cernavodă „asigură funcționarea în siguranță a Unitătilor nucleare 1 si 2, fiecare cu o putere instalată de producție de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României”.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost pusă în operare comercială la data de 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 în 28 septembrie 2007 – conform aceleiași surse.

author avatar
Andrei Coman