AcasăNewsAvantajele si dezavantajele platilor online

Avantajele si dezavantajele platilor online

Plata online a taxelor va scuteste de orele petrecute la cozile administratiilor financiare

Pentru a evita cozile si aglomeratia, tot mai multi consumatori prefera sa-si faca diverse plati prin e-banking, ce include trei tipuri de aplicatii, prin care se pot face mai multe tipuri de plati. Fiecare dintre acestea are numeroase avantaje, insa si un dezavantaj demn de luat in seama.

Plata online a taxelor va scuteste de orele petrecute la cozile administratiilor financiare

Prin e-banking se pot realiza operatiuni de transfer de fonduri, schimb valutar, constituire de depozite sau obtinerea de informatii privind soldul conturilor si operatiunile efectuate.  Conform AvocatNet, principalele aplicatii de tip e-banking sunt internet banking-ul (i-banking), home banking-ul (h-banking) si mobile banking-ul (m-banking).

Aplicatii utile

Internet-banking-ul se acceseaza printr-un navigator web, la o adresa de site securizat, pus la dispozitie de catre banca. Fiecare client abonat la internet banking detine un cont, pe care utilizatorul il foloseste prin introducerea unui ID si a unui cod generat automat.

Home-banking-ul se bazeaza pe un software furnizat de catre banca, instalat la sediul detinatorului, pe o statie de lucru individuala sau in retea.

Mobile-banking-ul permite operatiuni bancare ce se efectueaza prin intermediul dispozitivelor mobile, smartphone sau tablete. Utilizatorul are acces la conturile sale, poate primi alerte despre modificarile ce au loc in conturi, poate plati facturi prin scanarea codului de bare si realiza transferuri prin cod QR, poate face viramente intrabancare intre conturile sale si catre conturile altor titulari, viramente interbancare si isi poate plati facturile.

Taxele si impozite platite pe net

Sistemul National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor utilizand cardul bancar (SNEP), care a implementat platforma Ghiseul.ro permite plata online a:

–         impozitelor pe proprietati,

–         taxelor stabilite de institutiile beneficiare inregistrate in sistem sau amenzi contraventionale.

Beneficii si riscuri

Prin accesarea serviciului de e-banking, clientul efectueaza operatiuni bancare la distanta 24 ore din 24, 7 zile din 7, fara deplasarea la banca si fara stat la cozi. Totodata, clientul poate efectua prin e-banking plati la care obtine in timp real confirmarea si extrasele de conturi curente cu aceste operatiuni. Pe de alta parte, platile online prezinta si anumite riscuri. In pofida masurilor de securitate luate de banci, un exemplu de atacuri indreptate impotriva clientilor il reprezinta phishing-ul. Clientii sunt indusi in eroare prin prezentarea unor site-uri clonate ale bancilor, solicitandu-li-se furnizarea de date cu caracter personal sau confidentiale, detalii despre cont sau chiar parola si PIN-ul pe care le folosesc in accesarea contului bancar. Daca fac acest lucru, clientii risca sa ramana fara bani in cont.

author avatar
Arpad Dobre
2.475 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger