AcasăNewsAutostrada de Centură a Bucureștiului A0 - stadiu lucrări pe Lotul 2

Autostrada de Centură a Bucureștiului A0 – stadiu lucrări pe Lotul 2

După lupte seculare, iată că se întrevede și luminița de la capătul tunelului sau cel puțin una dintre ele. Autostrada de Centură a Bucureștiului A0 este un proiect mult așteptat de către cetățenii capitalei, dar și de către toți cei care tranzitează orașul. Scopul proiectului este acela de a descongestiona traficul din ce în ce mai aglomerat din București și din zonele limitrofe. 

A0 reprezintă un inel de autostradă în jurul capitalei cu o lungime de aproximativ 100 de km și se află în toiul lucrărilor, iar lotul care înregistrează cel mai bun progres face conexiunea dintre două localități importante pentru români, Vidra și Bragadiru. Aceste două localități fac parte din Lotul 2 al Segmentului Sud.

Segmentul Sud al autostrăzii este împărțit în trei loturi pentru care câștigătorii licitațiilor au fost anunțați în perioada aprilie-mai 2019:

  • Lotul 1, A2-CF 902 (Jilava), 16,3 km, câștigător Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS
  • Lotul 2, CF902 (Jilava) – DN6, 17,0 km, câștigător Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS
  • Lotul 3, DN6 – A1, 17,5 km, câștigător asocierea Aktor SA – Euro Construct Trading SRL

 

Traseu

Traseul Lotului 2 al autostrăzii începe din apropierea liniei CF 902 Bucureşti- Giurgiu (Km 70+600). De aici traseul autostrăzii trece între localităţile Sineşti şi Jilava, unde intersectează DJ 40IA (Km 72+100), traversează râul Sabar (Km 73+500) după care intersectează DN 5 (Km 74+900), unde este prevăzut un nod rutier. După intersecţia cu DN 5, traseul autostrăzii ia direcţia nord-est, ocolind pădurea Jilava, traversează CF Port 1 Decembrie, trece la nord de Dărăşti unde intersectează DC 101 (Km 78+350). În continuare traseul autostrăzii se desfăşoară aproape paralel cu râul Sabar, pe cca. 2 km, trece la sud de Măgurele şi Bragadiru unde intersectează printr-un nod rutier DN 6 (Km 84+650).

Contractul, denumit “PROIECTARE ȘI EXECUȚIE „Autostrada de Centură București km 0+000 – km 100+900” Lotul 2: km 69+000 – km 85+300 aferent Centură Sud”, are ca beneficiar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. – CNAIR. Contractul a fost semnat la data de 11.03.2019, are ca termen de finalizare 29.03.2023 (12 luni de proiectare și 30 de luni de execuție) și are o valoare totală de 750.849.942,12 lei + TVA. Garanția lucrărilor este de 60 de luni. 

Lotul 2 are o lungime de 16,3 km, iar pe traseul său sunt amenajate două noduri rutiere la intersecția cu drumurile naționale, respectiv:

  1. DN 5 București – Giurgiu la km 74+900 – trompetă dublă
  2. DN 6 București – Alexandria la km 84+100 – trompetă dublă.

De asemenea, lotul 2 va fi prevăzut cu un centru de întreținere și coordonare – CIC, dar și o parcare de scurtă durată. Pe lungimea acestuia se vor regăsi un număr total de 15 poduri și pasaje, precum și un număr total de 37 de podețe.

Stadiu Lucrări:

Antreprenorul General a mobilizat în total, pentru toate aspectele referitoare la proiectarea și execuția lucrărilor, peste 400 de persoane (ingineri, muncitori și operatori), precum și un număr de aproximativ 200 de utilaje și camioane pentru execuția lucrărilor.

Organizarea de șantier a antreprenorului este completă și funcțională și cuprinde, printre altele, două stații de asfalt, o stație de betoane, o stație de balast stabilizat și un poligon complet de grinzi și elemente prefabricate.

 

Poduri și pasaje:

  • Au fost finalizate 840 de coloane forate cu diametrul de 1200 mm dintr-un total de 890 bucăți, rămânând de executat 50 bucăți;
  • Se lucrează la fundații, elevații și rigle la 7 poduri și pasaje;
  • A început producția de grinzi în fabrica proprie din șantier;
  • Au fost realizate 80 de grinzi cu lungimea de 21 m dintr-un total de 811 buc însumând aproximativ 19,96 km de grinzi;

Podețe:

Din totalul de 37 de podețe au fost atacate 25 de podete, 14 podețe fiind finalizate și 11 podețe în lucru.

Drum:

La terasamente se execută următoarele lucrări:

  • Lucrări de umplutură;
  • Așternere strat de balast;
  • Lucrări de consolidare;
  • Îmbunătățire teren natural cu liant hidraulic
  • Decopertare strat vegetal;
  • Excavații.

Dotări Autostradă:

La Centrul de Întreținere și Coordonare (CIC) au fost finalizate lucrările de fundații și se continuă cu lucrările de umplutura, armare/cofrare și betonare stâlpi.

Relocare/Protejare utilități:

Au fost finalizate lucrările de relocare protejare utilități toate categoriile de utilități, cu excepția liniilor de înaltă tensiune – 100kV, unde a fost întâmpinat un blocaj birocratic, depășit în prezent. Au fost relocate, până în acest moment, următoarele categorii de utilități:

  • Joasă și Medie;
  • Înaltă tensiune 400kV;
  • Gaze naturale;
  • Petrol și Gaze;
  • Irigații;
  • Telecomunicații;
  • Apă Canal;

 

Constructorul Alsim Alarko a progresat cu aproape 6 puncte procentuale pe lotul 2 din Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud) în luna august. Potrivit datelor comunicate de CNAIR, Lotul 2 al Autostrăzii de Centură (sud) a ajuns, în iulie, la un avans de 22%, o creștere bună de 5 procente față de raportarea din iunie, iar la mijlocul lunii septembrie 2021 progresul fizic general înregistrat este de peste 30%, atingând astfel jaloanele impuse de către Beneficiar pentru acest moment al execuției

Până în acest moment, Lotul 2 este cel mai avansat dintre loturile aferente Sectorului de Sud.

author avatar
Andrei Coman
3.896 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger