AcasăNewsAutoritatile siriene au interzis accesul convoiului Crucii Rosii in Homs

Autoritatile siriene au interzis accesul convoiului Crucii Rosii in Homs

Crucea Rosie a declarat ca nu a primit permisiunea de a livra ajutoare in cartierul Baba Amr din orasul sirian Homs, afectat de bombardamente severe, desi anterior autoritatile avizasera transportul.

Presedintele ICRC Jakob Kellenberger a declarat ca blocajul este „inacceptabil!. Intarzierea a starnit acuzatii din partea opozitiei care sustine ca fortele guvernamentale cauta sa elimine dovezile crimelor comise in zona.

Cartierul Baba Amr a fost puternic afectat de bombardamentele fortelor guvernamentale in ultimele saptamani.Fortele rebele ale Armatei siriene libere (FSA) au declarat joi ca parasesc cartierul intr-o „retragere tactica” pentru a proteja populatia ramasa in zona.

Kellenberger a declarat ca un convoi de sapte camioane cu ajutoare constand in hrana, medicamente si paturi precum si ambulante ale Semilunii Rosii siriene vor ramane in Homs peste noapte in speranta de a ajunge la Baba Amr „in viitorul foarte apropiat”. „Este inacceptabil ca oamenii care au nevoie de asistenta de urgenta de cateva saptamani nu au primit inca niciun ajutor”, a declarat acesta.

Declaratia adauga ca autoritatile siriene au acordat anterior „unda verde” convoiului si ca problema nu este de ordin tehnic ci ceva mult mai serios. Convoiul spera, de asemenea, sa evacueze ranitii. Kellenberger a declarat ca intre timp grupul va ajuta familiile care au fugit din Baba Amr. Dintre cele 100,000 de persoane ce locuiesc de obicei acolo, numai cateva mii au mai ramas in cartierul bombardat.

Multi dintre cei care se afla inca in Baba Amr stau fara curent electric si au putine provizii de baza. ICRC a declarat ca se teme ca sunt multi raniti grav in zona. Activistii au mentionat crime comise din razbunare intr-o zona agricola in apropiere de Homs si executarea a 10 oameni in spatele unei cladiri a cooperativei locale.

Aemenea informatii l-au determinat pe purtatorul de cuvant al Inaltului comisar ONU pentru Drepturile Omului, Rupert Colville, sa avertizeze regimul sirian cu privire la responsabilitatile sale conform legilor internationale.”Au fost comise destule crime in Siria in decursul acestui an”, a declarat el. „Solicitam autoritatilor sa se asigure ca nu vor mai fi comise si altele acum ca au preluat controlul asupra Baba Amr”.

ONU estimeaza ca peste 7,500 de oameni au murit in cele 11 luni de revolte anti-guvernamentale din Siria.

author avatar
Ciprian Purice
450 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri