AcasăNewsAutoritățile, în alertă! Turiștii au mâncat păstrăvi otrăviți cu amoniac. Tone de...

Autoritățile, în alertă! Turiștii au mâncat păstrăvi otrăviți cu amoniac. Tone de pești morți plutesc pe apă!

pesteAutoritățile, în alertă! Turiștii au mâncat păstrăvi otrăviți cu amoniac. Tone de pești morți plutesc pe apă! / foto: nesagerulneamt.ro

Poluare masivă cu amoniac pe râul Bicaz de la o fabrică de ciment din județul Neamț. Păstrăvii din cinci bazine aflate în proprietatea a două păstrăvării au murit după ce în apă au fost deversate 5 tone de amoniac. De asemenea, s-a constatat că şi pe râul Bicaz erau peşti morţi.

În urma verificărilor în teren, reprezentanţii Gărzii de Mediu Neamţ au constatat că apa era albicioasă, cu miros puternic de amoniac. În urma analizelor probelor de apă, s-a constatat că la evacuarea de la Combinatul de ciment de la Taşca depăşirea la amoniac era de 1.900 de ori mai mare decât normele admise.

Cu toate acestea, la pescăria Cheița s-au vândut și preparat pești toată ziua, transmite Antena 3. Nimeni nu le spunea clienților că mănâncă pește cu o concentrație de amoniac peste limită. Peștii erau scoși din bazin, apoi spălați la un jet de apă, după care erau vânduți sau gătiți.

Pești otrăviți, serviți turiștilor

Pe seară, după ce bucătăria s-a închis, doi paznici vindeau pește doritorilor. Întrebați de cumpărători de ce este apa tulbure, aceștia spuneau că „se face curățenia de primăvară, că a venit mâl pe râu”! Angajații au confirmat pentru Mesagerul Neamț că toată ziua s-a vândut pește și s-a gătit pentru turiștii înfometați.

Păstrăvăria a funcționat toată ziua, oamenii au mâncat fără să fie avertizați, fără ca cineva să ia măsura închiderii activității până se lămureau lucrurile. Nici un fel de avertizare nu a existat pentru cei care intrau în unitatea turistică respectivă.

Urmează ca Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor şi IPJ Neamţ să întocmească o notă a rezultatelor controlului şi să stabilească ce sancţiuni se impun.

author avatar
Andreea Vlad
527 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger