AcasăNewsAutoritatile, in alerta. COD ROSU de inundatii/Sute de oameni evacuati

Autoritatile, in alerta. COD ROSU de inundatii/Sute de oameni evacuati

Ploile care au umflat albia raurilor si au produs deja inundatii in multe zone din tara continua sa le dea de furca locuitorilor, dar si pompierilor, care fac eforturi sa ii ajute pe oamenii aflati in zonele cu risc, in special pe cei din perimetrele aflate sub incidenta unui COD ROSU de inundatii.

UPDATE: Informatii recente comunicate dinspre Departamentul pentru Situatii de Urgenta – condus de Raed Arafat – indica faptul ca 73 de localitati din 17 judete, intre ele Bacau, Buzau, Brasov, Cluj, Covasna, Iasi, Neamt, Sibiu, Suceava sau Teleorman, au fost afectate de vremea rea.

Nu mai putin de 533 de oameni au fost fie salvati, fie evacuati din calea apelor, pe parcursul zilei de sambata. De asemenea, s-a stabilit ca 318 case, 653 curti, 44 subsoluri/beciuri, 14 poduri/podete, 266 anexe gospodaresti au fost inundate dupa recentele ploi.

Apa si aluviunile au lasat urme pe 8 tronsoane de drum national si 5 tronsoane de drum judetean. Probleme au fost si pe doua tronsoane de cale ferata si trei diguri.

–-

Carmen Dan, ministrul de Interne, a tinut sambata dimineata o teleconferinta cu prefectii, la care au participat si alte oficialitati cu responsabilitati in astfel de situatii de risc pentru populatie.

In prima faza, o astfel de avertizare hidrologica viza judetele Brasov si Covasna. Intre timp, Departamentul pentru Situatii de Urgenta a informat ca s-a instituit un COD ROSU privind scurgeri importante de pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pentru bazinul hidrografic Trotus, in intervalul orar 11.00- 24.00, pe raza judetelor Harghita, Bacau, Covasna Neamt. De asemenea, trebuie avut in vedere ca o avertizare, emisa sambata dimineata pentru raurile din bazinul hidrografic Tarlung – bazin mijlociu si inferior, judetele Brasov si Covasna, ramane in vigoare pana la ora 18:00.

Oameni evacuati din cauza ruperii unui dig de protectie

Ca urmare a evaluarii situatiei din teren,responsabilii au decis evacuarea catorva sute de oameni din mai cateva judete. Astfel, conform DSU, circa 100 de persoane din Lunca Marcusului, comuna Dobarlau, judetul Covasna urmau sa fie cazate la caminul cultural, dupa ce li s-a cerut sa isi paraseasca locuintele, ca urmare a riscului produs de ruperea digului de protectie de pe pararul Dobarlau.

De asemenea, pericolul ruperii unui dig de pe raul Negru a facut ca autoritatile sa dispuna evacuarea a peste 70 de persoane din satul Bacel, si cazarea lor temporara la scoala din localitate si la caminul cultural.

Si in judetul Neamt se fac evacuari, de aceasta data ca urmare a viiturii formate pe raul Bistrita. Aproape 50 de persoane, din localitatile Stejarul si Busmei, urmau sa fie evacuate si instalate, temporar, intr-o sala de sport.

sursa foto: Facebook/ISU Covasna

author avatar
Cristina Stefan
310 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger