AcasăNewsAustria bate palma cu extrema dreapta

Austria bate palma cu extrema dreapta

In fata unei Austrii prospere dar tematoare de criza migratorie, ”Wunderwuzzi” Kurz a prezentat o imagine moderna si un discurs ferm, anti Merkel.

Austria se pregateste sa intre intr-o noua era politica, dupa victoria de duminica a tanarului conservator Sebastian Kurz in alegerile legislative si probabiliatea unui retur al formatiunii de extrema dreapta, FPO, (Partidul Libertatii)  la guvernare.

In fata unei Austrii prospere dar tematoare de criza migratorie Wunderwuzzi Kurz a prezentat o imagine moderna si un discurs ferm anti Merkel

In viitoarele zile, Kurz va fi insarcinat de seful statului, Alexander Van der Bellen, sa formeze un nou guvern pe care-l va conduce in postura de cel mai tanar cancelar din lume. Politicienii europeni sunt insa in alerta, noteaza Afp, pentru ca o alianta cu FPO este considerata drept singurul scenariu viabil la Viena pentru guvernare, inconditiile in care Bruxelles este deja ingrijorat in fata cresterii miscarilor nationaliste in sanul uniunii, din Franta in Ungaria, trecand prin Polonia si Germania. Cu 31,7% din sufragii, asteptand rezultatele definitive ale alegerilor de duminica, Partidul Popular austriac (OVP) al lui Kurz nu poate guverna singur. Iar o formula cu social-democratii (SPO) ai fostului cancelar Christian Kern (26, 3%) pare improbabila. FPO, care a obtinut la scrutinul de duminica aproximativ 26, 8% din voturi pare ca singurul partener viabil iar o astfel de coalitie este ”optiunea cea mai probabila”, este de parere politologul Anton Pelinka.

Numeroase puncte comune

De altfel, Sebastian Kurz si Heinz-Christian Strache, liderul FPO, nu si-au ascuns numeroasele puncte de convergenta in timpul campaniei: linie dura in ce priveste migratia, acces redus la servicii sociale pentru straini, promisiuni de reduceri fiscale pentru intreprinderi si persoane fizice. ”Asa zisul copil minune al conservatorilor a facut cu siguranta dreapta dura prezentabila”, judeca sever ieri cotidianul german Die Welt. Iar o alianta cu FPO este dorita de numerosi suporteri ai lui Kurz. Acolo unde politicienii germani au ostracizat partidul nationalist Alianta pentru Germania, ajuns pe locul trei la legislativele din septembrie, si au respins dialogul cu liderii sai, Austria a integrat de mult FPO in jocurile politice. Dar, apreciaza observatorii, Heinz-Christian Strache care se afla de 12 ani in fruntea FPO, nu se anunta un interlocutor comod pentru Kurz, FPO vizand ministerele de Interne, Externe, Finante si Afaceri sociale. FPO, care nu doreste oficial iesirea din UE dar pledeaza pentru suveranitatea statelor-natiuni, il va provoca in egala masura pe Kurz sa-si clarifice pozitia fata de UE. Pentru Pepijn Bergsen, analist al cabinetului ”The Economist Intelligence”, o coalitie intre OVP si FPO ar conduce ”la puternice tensiuni intre Viena si alte tari din UE”.

author avatar
Tudor Borcea
272 afisari

1 COMENTARIU

  1. AUSTRIA 7 HRISTOS 7; AUSTRIA 14 MARIA 14; Austria 7/12 HRISTOS 7/12; A.UST.RIA. A-Alb, UST-Tișbitul, RIA-Rai. Raiul alb al Lui Hristos și Tișbitul. Raiul alb e Creația unică după CASA-ICOANĂ în care stau care se înfăptuiește prin Duhul Sfînt între anii 2004-2070.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger