AcasăNewsAustria taie, vinde și face miliarde din lemnul românesc! Cine este „Baronul...

Austria taie, vinde și face miliarde din lemnul românesc! Cine este „Baronul pădurilor”

lemnPericol pentru pădurile patriei: confiscarea camioanelor, scoasă din Codul Silvic! Cum explică autorităţile

Multinaționala austriacă HS Timber are unele dintre cele mai importante afaceri în România. Compania lui Gerald Schweighofer este specializată în prelucrarea lemnului.

Industria lemnului reprezintă unul dintre sectoarele de interes major pentru Austria.

Austriecii se înghesuie să cumpere lemnul românesc, pentru că prețul pădurilor este mai mic decât în vest, legislația este mai permisivă, iar autoritățile sunt mai slabe și mai ușor de corupt.

 Austria deține circa 4 milioane de hectare de pădure în România

Miliarde de euro ies din România prin firmele austriece, lemn cărat în Austria ani de zile. Controversata companie Holzindustrie Schweighofer SRL, care se numește acum HS Timber Productions SRL, se află pe locul trei în topul afacerilor austriece din România, cu un profit net de 624,6 milioane de lei în 2021, la o cifră de afaceri de puțin peste 3,1 miliarde de lei.

Gerald Schweighofer

Compania este activă în România din anul 2002 cu o primă fabrică deschisă în anul 2003. În prezent, compania este lider în afacerile europene de prelucrare a lemnului, având peste 3.100 de angajați în cele două unități de producție din România și este, de asemenea, activă în Austria, Germania, Finlanda. Deține patru fabrici de cherestea în România, la Reci, Sebeș, o unitate de producție a grinzilor lamelare la Rădăuți, o fabrică de panel la Comănești și o fabrică de panouri din lemn masiv la Siret.

Gerald Schweighofer are afaceri de milioane de euro în România

Revoltați de votul negativ din partea cancelarului Austriei de a adera la Schengen, mai mulți reprezentanți ai grupului de acțiune civică ”Diaspora Europeană” au mers la Sebeș, la fabricile austriece Holzindustrie Schweighofer – HS Timber Group. Aceștia au surprins acolo parcările pline de mașini cu lemne.

În anul 2015, în contextul modificării Codului Silvic, compania a amenințat că ar putea închide fabricile din țară și concedia personalul aferent. Concomitent s-a iscat un scandal public, când un angajat cu poziție înaltă în companie s-a arătat dispus în fața unui activist sub acoperire să accepte lemn tăiat în mod ilegal, dezvăluindu-se practica companiei de a acorda bonificații pentru lemnul tăiat ilegal din pădurile României.

Ulterior, firma a anunțat implementarea unui plan de măsuri pentru o industrie sustenabilă a lemnului. În 2018, procurorii DIICOT au făcut percheziții la sediul societății, într-un dosar privind defrișări ilegale.

author avatar
Andreea Vlad
17.846 afisari

41 COMENTARII

  1. În timpul restricțiilor de circulație ,- inclusiv ieșirile din locuințe- Klaus SS Iohannis trimitea din aeroportul din Cluj mii și mii de români „șparangheliști”

    • aici e vorba de lemn , nu sparangel .
      E main grav , intrucat aici e vorba de distrugerea tarii.
      Trebuie data lege : nu iese nici un fel de lemn brut sau semifabricat . Numai imn stadiu final sau semifinal, astfel imncat sa faca fabrica de mobila sau componente in Romania .
      Daca Austria taie prin Timber, incearca sa ne spele pe ochi cu impaduririle Petrom ( 2 milioane de puieti pe banii firmei ).
      Detinere austriaca si acolo , si acolo .
      Gainari.
      Urmeaza introducerea lor in transport marfa CFR. Asta e ordinul de la Putin .
      Scoaterea baniolor sub orice forma din tara ! Saracirtea tarii, pana la a accepta intrarea firmelor ruse prin intermediari la gurile Dunarii.
      Si apoi , sa te tii.
      Pe descarcari cereale, petrol, tranzit comercial … toate facute asa cum trebuie ptr rusi .
      Ptr ca o tara cu probleme , naste CORUPTIE.
      Iar pe actualii covrigari din conducerea tarii, ii doare in spate ! Bani la lautari sa iasa ! Si ceva golf , plimbari , eventual protectie de dosare dupa .
      Asa a zis si Ceausescu… Iar azi , se implinesc 33 ani de cand a plecat cu elicopterul.
      33 de ani … varsta Mantuitorului cand s-a sacrificat pentru noi .
      Sa nu uitam asta !
      Dar , vorba cantecului ” Vine o zi…. ”
      ptr ca AJUNGE !

      • Ar fi bine să vină acea zi,dar cît timp sint în parlament și guvern numai piețari greu de crezut

      • S-a sacrificat pt. noi ? Ftul in gat mort de taran prosp cu mania grandorii si cu curva aia numai in blanuri de langa el !

    • Dacă nu erau la sparanghel, erau la căpșuni, portocale, industria cărnii, prostituție, cerșetorie, batante etc. Asa ca nu te mai umfla degeaba, ca Ăsta-i poporul.

    • Trebuie sa ii mulțumim. Asa am reușit sa ne construim o casa sa plecam în concedii. Altfel am fi fost la fel de săraci ca înainte de revoluție.

  2. PATRU MILIOANE de hectare? Asta e CRIMĀ, e cedare de territorii, plus mācelārirea pādurilor! Nu rāspunde nimeni cu munca silnicā pe viata sau cu glontul?

  3. acum ati descoperit ca padurea Romaniei e barbierita de acesti criminali austrieci si nimeni nu le face nimic ? Acolo sunt gastile mafiotilor din politica,stolojeni ,ciolhannis, liberali, pesedisti,etc.etc. Au fost si in Ucraina austriecii lui kronospan la barbierit de paduri si au primit glontul in cap, alt popor, alta natie. Primaria din Sebes nu vede nu aude, Silvicul la fel. Mafia padurilor e sus la guvern si presedentie, la acesti ticalosi pe care ii votam, ii platim regeste sa ne aper (fure) tara si poporul.De 30 de ani asta fac.Pentru asa ceva l-au omorat pe ceasca sa ne duca la sclavie si iobagie, la sters la fund si pupat mana occidentului.

    • Romunilor , dupe ce Printul Austriac Emanuel von und zu Liechtenstein v-a impuscat cel mai mare Urs , si a fost felicitat , acum luati bine la mooie ca n-o sa mai aveti niciàpaduri nici ursi , dobitocilor
      Sasul si slugile va vans la bucata

    • Tonul la jefuirea țări a fost dat de
      țapul constantinescu,continuat de Năstase infractorul zis și bobonel,Tăriceanu și alți derbedei vânduți intereselor străine, care s,au perindat în cei 33 de ani de jefuirea a țări

      • Corect. Degeaba striga romanul, hoții, dacă a fost complice la tot ce au vândut compatrioții.

  4. Tocmai anunta la tv ca vor sa privatizeze si romsilva le face srl si astia vor lua si mai mult.tradatorii astia guvernamentali chiar nu au limita ,cine mai vinde avutiile pt hartiile tiparite ale unora,chiar nu mai vor sa tina pt viitor nimic???

  5. „Austria deține circa 4 milioane de hectare de pădure în România”
    DE UNDE??? De la Matusa Tamara sau de la Prans Pol ?

  6. GUNOAIELE DIN SRI , tot din pădurile României FURA , cu un mai MARE SUCCES decât austriecii. Hoț la hoț nu.și scoate ochii.

    • sunt toti – padurari-> politie-> SRI ll (in paralel) cu Guvernul, pentru ca i se substituie doar de fatada.

  7. Le-am permis hotilor astora, nazistilor astora nenorociti sa isi bata joc de noi dupa ce au capturat toate resursele tarii. Ar trebui nationalizate padurile, petrolul si gazele, mai ales ca e criza energetica.

  8. Bravo lor! Foarte bine daca stiu sa faca afaceri. Cine i-a impiedicat pe romani sa exploateze lemnul?

    • Care romani? Tradatorii aia ordinari din echipa cistigatoare pnl sau ciuma rosie psd?

      • Doar pe ăștia ii alegeți de 30 de ani. Cine-i de vina? Când se aprind beculetele în pomul de crăciun, se înghesuie cu miile, când e vb sa iasă pt viitorul lor și al tarii, stau și comentează pe tiktok și restul paginilor sociale. Sunteți un popor laș lipsiți de reacții.

  9. Cand s-a mediatizat persoane atacate, padurari omorati, dosarele penale au stat in sertare pana la prescriere sau au fost clasate.
    Bode nu s-a interesat…nici procurorul gen…
    Astia au fost protejati sa fure in continuare…cu tirul..pe la vama…
    Au facut averi pe spatele romanilor.
    Acusi s-au trezit?
    Autoritatile romane si cu…si cu banii luati..

    • După ce vor fura tot ce se poate fura,,aleșii ,,noștri își vor trăi viața în Austria sau Elveția, că doar au bani.

  10. PSD+PNL+PDL…..ACEEASI MIZERIE….era si un cantec….toate partidele
    Tara este din decembrie1989 paradisul mafiotilor dar…atentie…din toate directiile nu neaparat o anuma tara.
    Dar voi ce credeati…ca daca nici macar americanii nu sunt liberi…..de ce ar fi Romania?e o lume de kakat ,toata planeta intrat in fibrilatie si pe buna dreptate gunoaiele trebuie sa dispara….DOAMNE AJUTA…..AMIN….scapa-ne de jigodiile si termitele toxice

  11. CU JUSTITIA CU SALARII MARI SI PENSII SPECIALE(CORUPTA SI FARA SA RASPUNDA)NU SE VA REZOLVA NIMIC.

  12. CEI CU SUFLET ROMANESC TREBUIE SA PUBLICE CARE DINTRE TRADATORII ROMANI SE AFLA IN SPATELE AFACERILOR STRAINE DIN ROMANIA in principal sunt fosti personal SIE care au incast in nume personal miliardele de dolari ce le avea ROMANIA de incasat din afacerile economice externe desfasurate pana in 1989………..

  13. Cat de ieftin ne vindem tara! Cu un pret mai mic decat ineficientele patrihoate, pe care nici macar nu le-am primit. Si vindem ce nu ar trebui vandut, padurile nu trebuie vandute! Opriti jaful asupra Romaniei! Stop PNRR prin care tradatorii tarii au stabilit privatizarea Romsilva, adica taierea la ras si a padurilor care inca mai exista! Sa iesim de sup talpa UE cea hoata si exploatatoare! Sa vindem ceea ce producem peste necesitatile noastre, sa avem relatii economice externe echilibrate, sa nu ni se mai dicteze cum sa ne distrugem economia!

  14. DUPA CE-AU JEFUIT ARABII 15 ANI PADURILE ROMANIEI ,AU VENIT AUSTRIECII SA DEFRISEZE ,SA TAIE LA RAS SUTE DE MII DE HECTARE DE PADURE ,IAR CEL CARE I-A SUSTINUT IN ULTIMII ANI A FOST JOHANIS !!!!!,DA JOHANIS .
    AU FOST LUNECARI DE TEREN ,PUHOAIELE AU DISTRUS SOSELE ,LOCUINTE ,DAR CINE SA VADA ?CINE SA VADA CA AU DISPARUT IZVOARE !,CA PANZA DE APA FREATICA A DISPARUT 1,CA PIRAIELE AU SECAT ,CA PE ALBIA UNOR RAURI ABIA MAI CURGE UN FIR DE APA !,ACELE TAIERI IRESPONSABILE ACELE JAFURI DIN ZONELE IMPADURITE AU EFECT DEVASTATOR PENTRU ROMANIA ,IAR VINOVATII SUNT INCEPAND DE SUS IN JOS :Presedintii tarii, Parlamentarii,Gucernul ,MAI ,Mjustitiei ,M Mediului ,Prefecturile ,Primariile ,Sefii de ocoale silvice ,Politia si incheind cu padurarii.
    SCHWEIGHOFER a speculat lacomia ,iresponsabilitatea si prostia romanilor.

  15. Austria taie si spanzura ca permit legile Romaniei , la ei daca legea nu permite nu fac , simplu , gata cu miorlaiala asta ca Austria in sus si Austria in jos , tradatorii sint in guvernul Romaniei nu in Austria

  16. Doar acuma se vede? Aceeași practică austriaca se face și în alte țări cum ar fi Ucraina. Au ăștia rămurele peste tot. Austria-țară mică.

  17. Dat foc la benzinariile OMW dat foc la fabricile de lemn dat foc la camioanele care transporta lemn si la trenuri pus mana pe furci topoare si sticle incendiare asta merita JIGODIILE DE HITLERISTI AUSTRIECI.
    CELE MAI MARI JIGODII AFARA CU EI

  18. Un glont in organul de reproducere, tuturor ,celor care au jefuit aceasta tara si au vandut-o strainilor.

  19. La cârma camioanelor cu lemn, srl urile care aduc lemn la poarta Sweighofer, persoane in pozitii decizionale, TOT NOI ROMANII SUNTEM !!!!
    SUNTEM o nație de hapsani , noi romanii, austriecii NU POT FURA 1 pai, fără noi,

  20. Dacă ar fii sa trebuiască sa va revoltați, în strada, la guvern etc., nu strângeți atâția cât va plângeți pe pagini de socializare. Asa va trebuie. O sa rămâneți fără tara și, asta meritați, cu vârf și îndesat. Știți sa va strângeți foar la chermeze și la bâlciuri.

  21. Rommanurilor.. Padurile au fost vândute de Rommul Iliescu, și de Rommul Năstase, care au fost votați de voi, ăștia care va revoltați astazi

  22. Nu-i prost ăla care ia, prost e ăla care dă. Ce ne împiedică să reziliem contractele cu aceste termite austriece ?. Oprim totul și spunem stop joc. Dar cum să facem așa ceva prietenilor de suflet ai domnului președinte. Acest individ a avut tupeul să spună românilor că nu-i bun boicotul și că singura cale este diplomația. O fi vreun Titulescu și nu ne-am prins noi.

  23. Jandarmeria, stă să amendeze pe românul de rând care taie niște crăci, ca să se încălzească pe timpul iernii, dar camioanele care circulă în văzul lor ilegal nu le vad , rușine autorităților, rușine tuturor care sunt îndreptățiți și plătiți din banul public, se fură cu știrea autorităților.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger