AcasăNewsAustralia: capcana indendiilor de vegetație

Australia: capcana indendiilor de vegetație

Peste 30.000 de persoane din regiunea East Gippsland (statul Victoria) au primit ordin de evacuare luni, la ora locală 9:00, temperaturile în creştere şi rafalele de vânt riscând să înteţească trei incendii masive care au mistuit deja 130.000 hectare de pădure.

Gippsland Valley este o destinaţie populară în perioada Crăciunului pentru excursionişti şi amatorii de vacanţe cu familia în natură, iar zona afectată de incendii de vegetaţie a depăşit 15.000 de kilometri pătraţi. Sunt aşteptate temperaturi în jurul valorii de 43 de grade Celsius şi rafale de vânt de 35 de kilometri pe oră. ”Dacă nu ieşiţi până la ora 9:00, trebuie să rămâneţi acolo unde vă aflaţi deoarece există riscul ca circulaţia pe autostrăzi să fie întreruptă”, a avertizat  Andrew Crisp, comandantul departamentului pentru situaţii de urgenţă din Victoria.

Aproximativ 70 de focare sunt în continuare active în statul New South Wales (NSW) – a cărui capitală este Sydney. În total, 34.000 de kilometri pătraţi – o suprafaţă de dimensiunea Belgiei – au fost mistuite de flăcări. Aproape o mie de locuinţe au fost distruse, iar nouă persoane au decedat, printre acestea numărându-se doi pompieri voluntari.  Capitala Canberra, a anulat spectacolul de artificii de Anul Nou din cauza riscului crescut de incendii de vegetaţie. De asemenea, peste un sfert de milion de persoane au semnat o petiţie online pentru anularea celebrului spectacol de artificii din Sydney de Revelion şi donarea banilor alocaţi evenimentului locuitorilor afectaţi de flăcări.

Sydney este primul oraş mare din lume care sărbătoreşte Anul Nou, iar evenimentul, urmărit de milioane de spectatori, aduce 130 de milioane de dolari australieni la bugetul statului New South Wales. Motiv pentru care autoritățile din Sydney au respins cererea, primarul Clover Moore a anunțat că anularea spectacolului de artificii ar afecta hotelurile și restaurantele din metropolă, cu mii de locuri rezervate de turiști din întreaga lume. În plus, banii au fost deja cheltuiți pentru organizarea evenimentului. Riscul de incendii de vegetaţie va creşte la începutul acestei săptămâni în condiţiile în care temperaturile vor urca la 43 de grade Celsius în vestul Sydney.

 

author avatar
Bogdan Borcea
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger