AcasăNewsAusteritatea, trambulina pentru rujeola

Austeritatea, trambulina pentru rujeola

Europa se afla in plina criza epidemica de rujeola: 21 de tari sunt atinse si 41.000 de cazuri au fost inregistrate in primul semestru al acestui an, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Un nefast record in ultimii zece ani. Italia, Franta, Georgia, Rusia, Serbia, Romania si Ucraina au inregistrat un numar imens de cazuri de imbolnavire cu rujeola. Si de morti. Extrem de contagios, virusul rujeolei se transmite pe cale aeriana. Daca o persoana atinsa de rujeola stranuta intr-o camera apoi o paraseste, virusul ramane in aer si se poate transmite la alta persoana chiar si dupa mai multe ore. In 1960, un vaccin a fost dezvoltat pentru a lupta impotriva acestei maladii. Dar la ora actuala, rata de vaccinare pentru rujeola, vaccinul ROR (rujeola, rubeola, oreion) este inegala in Europa. Pentru a fi imunizata, populatia trebuie vaccinata in proportie de 95%. Aceasta rata este atinsa in unele tari europene dar in altele ea este plafonata la 70%, arata OMS.

Criza si seringa

In unele tari (ca in Romania, spre exemplu) campanii, uneori puternice, sustinute deseori de vedete, in general de oameni care nu au nici un fel de argument medical, sunt aratate cu degetul sa facute responsabile de terenul castigat de rujeola. Dar asta nu e totul. Un nou raport publicat in magazinul european de sanatate publica arata ca regiunile unde autoritatile au impus austeritate bugetara (Italia, spre exemplu) sunt si cele unde rata de vaccinare impotriva rujeolei sunt cele mai scazute.

Iata unde duce subfinantarea prevenirii epidemiilor

”Estimam ca fiecare reducere de 1% din cheltuielile pentru sanatate publica pe peraoana corespunde unei reduceri de 0,5% a ratei de vaccinare”, se arata in raportul amintit. Unul din autorii principali, Veronica Toffolutti, economist milanez in domeniul sanatatii, a explicat ca aceste reduceri au fost facute tocmai in domeniul prevenirii bolii. ”Nu s-au mai facut angajari, or fara personal pentru a vaccina oamenii, din ce in ce mai multe persoane nu-l mai fac”, a spus Toffolutti. La fel ca Italia, Grecia a suferit multe taieri bugetare dupa criza economica din 2008. Expertii care sustin proiecte care sa convinga populatiile de importanta vitala a vaccinurilor afirma ca exemplul grec este similar cu cel italian.

Peste 15.000 de cazuri in Romania

Numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania raportate pana la data de 21 septembrie este 15 352, din care 59 de decese. In perioada 17.09. – 21.09.2018 au fost raportate inca 85 de cazuri nou confirmate in noua  judete si in Bucuresti.

In cazul Ucrainei, care a inregistrat aproximativ jumatate din cazurile europene de contaminare cu rujeola, problema este dubla: o lipsa de incredere a populatiei si rezerve de vaccin care dateaza din vremea separarii de Rusia. In Marea Britanie alte cauze au fost identificate: fragmentarea serviciului national de sanatate, care va suferi pierderi masive dupa Brexit, insotit de lipsa mijloacelor eficiente pentru a le reaminti britanicilor sa se vaccineze. De precizat ca vaccinul contra rujeolei este triplu (protejeaza si impotriva oreionului si rubeolei) dar rujeola este virusul care se propaga primul din cauza marii capacitati de contaminare.

author avatar
Tudor Borcea
584 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger