Cauta

Au semnat! Memorandum între România şi Serbia privind construcţia unui interconector de gaze

România şi Serbia au încheiat luni, la Porţile de Fier, un memorandum de înţelegere privind un proiect de interconectare a sistemelor naţionale de transport al gazelor naturale ale celor două ţări vecine.

Documentul a fost semnat de ministra Mineritului şi Energiei din Guvernul Republicii Serbia, Dubravka Djedovic Handanovic, şi de ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja. Ministrul român a fost însoţit de directorul general al Transgaz, Ion Sterian, şi de preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Károly Borbély, care au purtat discuţii tehnice cu omologii lor din Serbia. A fost prezentă şi o echipă tehnică din partea Transelectrica.

Interconectorul în cauză va asigura joncţiunea dintre conducta BRUA şi nodul tehnologic Mokrin din Serbia.

Proiectul constă în construirea unei conducte noi de interconectare, pe direcţia Recaş–Mokrin, în lungime de circa 97 kilometri, din care aproximativ 86 kilometri pe teritoriul României, precum şi a unei staţii de măsurare a gazelor, pe teritorul României.

La cât e estimată valoarea totală a investiției

„Pe teritoriul României, conducta de transport gaze naturale se va cupla la conducta BRUA (localitatea Petrovaselo, județul Timiș) și va avea lungimea de cca. 86 km (granița dintre România și Serbia – localitatea Comloșu Mare, județul Timiș). Conducta traversează, pe teritoriul României, următoarele UAT-uri: Recaș, Lenauheim, Remetea Mare, Giarmata, Pișchia, Sânandrei, Orțișoara, Satchinez, Biled, Șandra, Gottlob, Comloșu Mare. Conducta va fi proiectată astfel încât să asigure curgerea bidirecțională a unui debit de gaze de minim 1,6 mld Smc/an (183 000 Smc/h)”, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat.

Capacitatea de transport asigurată bidirecţional va fi de maximum 1,2 miliarde metri cubi pe an, atât pe direcţia România-Serbia, cât şi pe direcţia Serbia-România, potrivit operatorului naţional român de profil Transgaz.

Valoarea totală a investiţiei, pentru care a fost întocmit deja proiectul tehnic, este estimată la 86,8 milioane euro.

Termenul estimat de punere în funcţiune este anul 2028, potrivit Transgaz. Sârbii estimează că lucrările de pe teritoriul lor ar putea fi finalizate cu 2 ani mai devreme.

Oficialităţile din cele două ţări au transmis că România şi Serbia vor face toate eforturile pentru a începe construcţia propriu-zisă anul viitor.

Ulterior, se ia în calcul modernizarea interconectării România – Serbia pentru transportul hidrogenului, estimată la 143,8 milioane euro. Momentan, proiectul se află în analiză, în stadiu conceptual, având drept termen posibil de finalizare anul 2040.

Ultimele stiri

  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Exit mobile version