AcasăNewsAu săpat la "Blocul Rosenthal", pe Calea Victoriei, dar ce au găsit...

Au săpat la „Blocul Rosenthal”, pe Calea Victoriei, dar ce au găsit în pământ i-a lăsat stană de piatră. Au chemat geniştii de urgenţă

Blocul RosenthalAu săpat la "Blocul Rosenthal", pe Calea Victoriei, dar ce au găsit în pământ i-a lăsat stană de piatră. Au chemat geniştii de urgenţă

Muncitorii care lucrează la consolidarea „Blocului Rosenthal”, din Calea Victoriei nr. 22-24, au avut parte de o experienţă pe care n-o vor uita niciodată.

O grenadă veche de peste 30 de ani a fost găsită în timpul lucrărilor la „Blocul Rosenthal”, informează Primăria Capitalei, joi, prin intermediul unui comunicat preluat de Agerpres. Lucrările la consolidarea imobilului din Calea Victoriei nr. 22-24, cunoscut şi ca „Blocul Rosenthal”, au fost oprite joi pentru câteva ore, după ce angajaţii Companiei Municipale Consolidări au găsit o grenadă în subsolul clădirii.

Pentru siguranţa tuturor persoanelor care se aflau în şantier, s-a decis evacuarea imobilului şi apelarea de urgenţă a organelor abilitate în acest caz. Grenada era într-o stare vizibilă de degradare şi are, cel mai probabil, o vechime de peste 30 ani. Proiectilul a fost preluat, în scurt timp, de către genişti în condiţii maxime de siguranţă„, se arată în respectivul comunicat.

Grenada a fost descoperită în timpul lucrărilor de evacuare a deșeurilor din subsol, la nivelul -2 al clădirii. Până la începerea lucrărilor, acest nivel nu mai fusese folosit de aproape 30 de ani, ușile de intrare erau zidite, iar camerele complet inundate și pline de deșeuri.

Ce este „Blocul Rosenthal”?

Clădirea este un monument istoric. Imobilul a fost construit în anul 1938, după planurile lui Radu Dudescu, arhitectul șef al Băncii Naționale a României. Treizeci de ani a găzduit “Casa de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare” a angajaților BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerț Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obținut dreptul de administrare asupra întregii clădiri încadrată în clasa II de risc seismic. Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic şi Compania Municipală Consolidări, care lucrează pe acest şantier din luna mai, vor continua planurile pentru redarea funcţionalităţii clădirii monument istoric.

author avatar
Andrei Ștefan
1.221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger