AcasăNewsAu reusit cu Brexit, vor reusi si cu Trump?

Au reusit cu Brexit, vor reusi si cu Trump?

Pentru prima data in istorie, o echipa specializata in operatiuni psihilogice ”fabrica” un candidat pentru alegerile prezidentiale americane, in incercarea de a-l insuruba la Casa Alba.

O victorie a lui  Donald Trump va atesta nu numai posibilitatea falsificarii insusi a procesului electoral dar va ridica si problema puterii militare asupra institutiilor civile. De-a lungul anilor, SUA au desfasurat asa numitele ”operatiuni psihilogice (Psy Ops), cu unitati specializate al CIA in Filipine, Vietnam si contra Cubei. Apoi, de maniera permanenta. Aceste operatiuni sunt mult mai complexe decat propaganda, care nu urmareste decat deformarea perceptiei asupra realitatii. La fel cum exista, astazi, armate de mercenari (precum Blackwater-Academy, DynCorp), exista in paralel companii private specializate in operatiuni psihologice. Precum compania britanica SCL (Strategic Communications Laboratories) si filiala ei americana, Cambridge Analytica. In cel mai mare secret, ele ajuta CIA sa organizeze ”revolutii colorate”, incercand manipularea alegatorilor. De altfel, inca de la debutul razboiului din Siria, SCL a studiat posibilitatea manipularii populatiilor, comunitate cu comunitate.

Identificarea alegatorilor-cheie

SCL a fost eminenta cenusie in reusita Brexit iar observatori politici fac paralele intre campania ”Leave” din Marea Britanie cu cea prezidentiala a lui Donald Trump. In campania pentru Brexit, SCL a jucat cartea angoaselor britanicilor, utilizand date demografice si socio-economice, in special cu privire la emigranti, din care si Trump a facut un pilon central al campaniei sale. Emigrantii care vaneaza sjulbele britanicilor, refugiatii din Siria, mai periculosi, pentru ca serviciile britanice au invocat deseori temeri ca printre acestia s-ar disimula combatanti ISIS. Totul in conditiile in care Regatul Unit n-a cunoscut nici pe departe un asalt migratoriu ca alte tari europene. Cambridge Analytica a lucrat pentru adversarii lui Trump, senatorul Ted Cruz si Ben Carson. Surse din anturajul lui Trump au declarat ca oamenii miliardarului au dezbatut ”meritele” Cambridge Analytica care ar fi promis sa identifice ”alegatori-cheie” pe baza analizelor demografice si a ”profilului psihologic”. Cambridge Analytica, care a aparut pe scena americana in 2013, se mandreste cu capacitatea sa de a asambla asa numitele ”profiluri psihologice ale alegatorilor americani”, bazate pe cinci trasaturi dominante de personalitate: deschidere, constiinciozitate, extrovertire, agreabilitate si nevroza. Si sa le tinteasca cu mesaje bazate pe prejudecatile lor inconstiente. Nici Cambridge, nici staff-ul lui Trump nu au comentat informatia, dar nici nu au negat. In privinta lui Ted Cruz, SCL a avut ideea sa foloseasca tehnici comportamentale pentru a fabrical un partid politic care-l va duce pe clientul sau spree victorie. Psihologii au trasat profilul-tip al militantului sincer si manipulabil, apoi au colectat datele cu privire la populatia-tinta, au determinat ca al corespunde profilului ei standard si au stabilit cele mai eficiente mesaje pentru a o convinge sa-si sustina candidatul. Robert Mercer, unul din principalii zece donatori din viata publica americana, a platit indirect 15 milioane de dolari SCL-Cambridge Analytica pentru a prelua campania lui Cruz. Trump cat o fi platit?

Putin e mai lider ca Obama

Donald Trump si Hillary Clinton au impartit, miercuri seara, acelasi studio, la NBC, dar separat, fara o confruntare directa. Pentru aceasta, este prevazuta o dezbatere televizata in 26 septembrie. Trump, care  s-a grabit sa asigiure ca ”este total pregatit” pentru exercitiul puterii, gratie experientei sale din lumea afacerilor, a insistat indelung pentru transformarea relatiilor SUA-Rusia, aflate la cel mai jos nivel dupa Razboiul Rece. ”Cred ca voi avea o relatie foarte buna cu Putin (…) A fost un lider mult peste presedintele nostru”. Intrebat daca nu cumva Putin a ivadat Crimeea si-l sustine pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad, Trump a raspuns: ”Vreti sa enumar ce a facut Obama in acelasi timp?”. Cu privire la acuzatiile aduse Kremlinului potrivit carora se afla in spatele unui atac informatic care a vizat Partidul Democrat, in iulie, miliardarul a afirmat: ”Nimeni nu stie cu certudine”. ”Vreti sa fiti laudat de un fost KBG-ist? ”, a intrebat jurnalistul CNN. ”Daca spune ca sunt briliant, accept complimentul”, a raspuns Trump.

Hillary, probleme cu e-mailurile

In registru diferit, Hillary Clinton a evocat experienta sa din fruntea diplomatiei americane, amintind ca a participat la decizia de a lansa un atac impotriva lui Osama Bin Laden, in Pakistan. Exprimandu-si vointa de a combate ISIS, ea a reafirmat insa ca exclude trupe la sol in Irak si in Siria. Insa CNN a revenit la scandalul e-mailurilor pe care fostul secretar de stat le trimitea de pe un server privat, punand-o in dificultate pe doamna Clinton, care a admis ca a comis ”o eroare”, dar FBI a estimat ca nu exista motive de declansare a unei urmariri penale. ”Nu sunt dovezi”, a conchis Hillary.

author avatar
Tudor Borcea
200 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger