AcasăNewsAu intrat în vigoare certificatele digitale COVID! Până când sunt valabile adeverințele...

Au intrat în vigoare certificatele digitale COVID! Până când sunt valabile adeverințele clasice

covid-19Au intrat în vigoare certificatele digitale COVID! Până când sunt valabile adeverințele clasice

Persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, au trecut prin boală sau au un test negativ pot accesa, începând de joi, 1 iulie, portalul web special pentru obţinerea certificatelor digitale UE privind COVID.

Platforma, care iniţial nu a funcţionat, a devenit funcţională la puţin timp după ora 8:00. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a precizat că certficatul va putea fi folosit în paralel cu documentele clasice până pe 12 august.

Putem să folosim în continuare și vechile documentele pe care le avem – adeverințele clasice, fie de vaccinare, fie de testare pe care le avem pentru o perioadă de 6 saptamâni, până pe 12 august. Trebuie să facem, însă, tranziția spre această formă digitală care are avantajul că la punctele de trecere a frontierelor lucrurile se petrec automat, nu trebuie făcută acea verificare manuală a tuturor documentelor”, a declarat, miercuri seara, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Certificatul digital este valabil un an

Pentru cei care s-au vaccinat, certificatul digital este valabil un an, în cazul celor care au trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la primul test pozitiv, iar pentru cei cu un text negativ, este 72 de ore.

„Pentru certificatul cu varianta cu vaccinare va fi valabil un an, până în iulie 2022. Lucrul ăsta trebuie să oglindească că persoana respectivă are o imunitate eficientă împotriva unei eventuale întâlniri cu SARS CoV-2 şi din punct de vedere epidemiologic va avea şi în mai şi în iunie 2022 un risc de transmitere redus motiv pentru care prin prezentarea certificatului să evite intrarea în carantină. E posibil, dacă avem dovezi ştiinţifice în acest sens, să prelungim acest termen sau dacă va fi nevoie, să îl ajustăm. Pentru dovada unui test negativ sunt 72 de ore şi pentru dovada trecerii prin boală sunt 180 de zile de la primul test RT PCR pozitiv”, a declarat Andrei Baciu.

Conform STS, timpul de generare a documentului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări, iar în momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

Certificatul verde digital se obține parcugând 8 pași

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a prezentat marți pașii pentru obținerea certificatului digital covid – disponibil pe platforma https://certificat-covid.gov.ro.

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
6. În funcție de categorie, se completează:

  • Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
  • Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
  • Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

author avatar
Andreea Vlad
449 afisari

1 COMENTARIU

  1. A ha ha, asta e Noua Stea Galbena, acum nu a jidanilor, ca si semn de distinctie, ci a tuturor sclavilor de cobai umani care sunt vaxinati in cap contra prostiei si ipocriziei !! 🙂 Bai, speram sa crapati toti, ca oricum acolo se va ajunge in maxim 3-4 ani, ca doar nu cred astia ca miliardarii lumii ii iubesc asa de tare, incat dupa ce au dat cu arma biologica chinezeasca in tot mapamondul, au si sarit rapid sa ii salveze pe cobaii lor mici, pufosi si fara minte ? 🙂 Vezi sa nu !! 🙂 Acum, pentru astia, dupa vaxinarea repetata in cap urmeaza chip-area in brat, iar apoi eliminarea proprietatii private a tuturor vaxinatilor in cap, o sa ii puna sa locuiasca la comun, si sa si-o traga tot la comun, ca in Epoca Primitiva !! 🙂 Ha ha ha, ce experimente o sa faca cu astia, asa ceva nici in filme nu au vazut, dar o sa vada astia pe drakul, ordinarii de tefelisti si de hipsteri dusi cu pluta, daca maine ar zice ca e musai sa bage chip in ei, minim 30 % s-ar alinia ca sclavetii de cobai ce sunt, si l-ar face, asa ca muriti, bai, tarfelor Noului Babylon, tot in Iad o sa ajungeti, tradatorilor si colaboratorilor noului regim neo-nazist si progresist mondial, voi sunteti tarfele lor, fac astia ce vreau cu voi, soriceilor de laborator cu 2 picioare !! 🙂 Covid Macht Frei 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger