AcasăNewsAu incurcat-o imigrantii in Italia

Au incurcat-o imigrantii in Italia

Ministrul de Interne Matteo Salvini nu mai vrea ratiuni umanitare pentru straini

Guvernul italian a aprobat o serie de masuri draconice promise de extrema dreapta pentru a intari securitatea si pentru limitarea imigratiei clandestine, in ciuda unor puternice rezistente interne si externe.

Ministrul de Interne Matteo Salvini nu mai vrea ratiuni umanitare pentru straini

”Este un pas inainte pentru a face Italia mai sigura. Pentru a lupta cu mai multa forta impotriva mafiotilor si traficantilor (de persoane), pentru a reduce costurile unei imigratii exagerate, pentru a expulza mai rapid delincventii si falsii solicitanti de azil, pentru a revoca cetatenia teroristilor si pentru a oferi puteri in plus fortelor de ordine”, a declarat satisfacut ministrul italian de Interne, Matteo Salvini (extrema dreapta), citat de Afp. Guvernul nu a facut public, imediat, acest text, care urmeaza sa intre in vigoare dupa ce va fi semnat de catre presedintele Sergio Mattarella, iar apoi aprobat, in termen de 30 de zile, de Parlament. Insa Salvini si seful Guvernului Giuseppe Conte l-au au prezentat in linii mari presei. Mai intai, permisele de sejur umanitar vor deveni exceptionale. De ele vor beneficia doar cateva cazuri de victime ale exploatarii, ale calamitatilor naturale, de persoane care au nevoie de ingrijiri specifice sau care au facut acte de eroism. Anul trecut, comisiile de azil au emis 81.500 de decizii – azil in cazul a 8% din aceste cazuri, protectie subsidiara in cazul a 8%, iar permis de sedere umanitara in cazul a 25%, in timp ce celelalte cereri au fost respinse. ”Retragerea posibilitatii de a emite un permis umanitar unui solicitant de azil care a urmat un parcurs al integrarii, a gasit o slujba si a actionat spre binele general este o masura impotriva bunului simt”, a denuntat Mario Morcone, un fost prefect insarcinat cu imigratia si presedinte al Centrului italian pentru Refugiati. El a amintit ca, in practica, posibilitatile de a expulza migranti clandestini raman ”foarte limitate”.

Intoarcerea la mari centre de azil

Textul legii prevede si suspendarea cererii de azil si expulzarea, daca solicitantul se dovedeste ”periculos” sau daca a facut obiectul unei condamnari in prima instanta”, a explicat Salvini. El reorganizeaza sistemul de primire a solicitantilor: adica a 155.000 de persoane care vor fi regrupate in mari centre. Efortul de repartitie in structuri mai mici fiind rezervat minorilor izolati si a refugiatilor recunoscuti. Insa asociatia primarilor italieni si-a exprimat ”lipsa de intelegere” a acestei masuri, in timp ce centrele de primire mari, care gazduiesc sute de imigranti, dar fara miscari, reprezinta un cosmar pentru micile comune unde sunt implantate. Pentru a facilita expulzarile, durata maxima a retentiei administrative -in centre care in continuare raman, majoritatea, in stadiul de proiect – creste de la 90 la 120 de zile, in contextul in care Slavini isi intensifica eforturile pe langa tarile de origine.

Pistoale electrice si fara tigani

In ce priveste securitatea, textul generalizeaza utilizarea pistoalelor cu socuri electrice si reorganizeaza gestionarea bunurilor sechestrate de la Mafia. Legea suprima si o serie de obstacole privind evacuarea cladirilor si terenurilor ocupate ilegal. Daca textul nu mentioneaza pe nimeni in mod expres, Matteo Salvini a precizat clar ca obiectivul sau este ”inchiderea tuturor taberelor de tigani”. Legea mai prevede posibilitatea revocarii naturalizarii oricarui strain condamnat pentru terorism.  Aceasta masura se afla printre punctele litigioase si potential anticonstitutionale din acest text care provoaca reactii vii, inclusiv in cadrul Miscarii Cinci Stele (M5S, antisistem), aliatul guvernamental al Ligii (extrema dreapta). Potrivit presei italiene, presedintele Sergio Mattarella (fost judecator la Curtea Constitutionala) a obtinut aranjamente, amenintand sa nu semneze textul de lege care urmeaza sa-i fie trimis oficial zilele urmatoare. Luigi Di Maio, liderul M5S, a avertizat ca ”anumite puncte” vor trebui sa fie discutate in Parlament. Pentru secretarul general al Conferintei Episcopilor din Italia, monseniorul Nunzio Galantino, insusi faptul de a asocia imigratia cu securitatea pune o problema: ”Aceasta inseamna ca imigrantul (…) este deja considerat ca un pericol public”.

author avatar
Tudor Borcea
550 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger