AcasăNewsANPC a făcut „prăpăd” în Hala Obor! Au curs amenzile/Sute kilograme de...

ANPC a făcut „prăpăd” în Hala Obor! Au curs amenzile/Sute kilograme de carne oprite de la vânzare – GALERIE FOTO

Au curs amenzile în urma unor controale ANPC în Hala Obor/Sute kilograme de carne oprite de la vânzare - GALERIE FOTO (sursa foto: anpc.ro)

Cu foarte puține zile rămase până la Paști, perioadă în care mulți români fac cumpărături pentru masa de Sărbători, și inspectorii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au ieșit din birouri.

Doar că nu pentru a face cumpărături, ci pentru a controla modul în care sunt comercializate produsele ce se cumpără cu precădere în această perioadă de dinaintea Sărbătorilor de Paști.

Astfel că miercuri, 20 aprilie, s-au derulat acțiuni de verificare a modului în care sunt comercializate produsele în Hala Obor din Capitală. Când, din câte a anunțat ANPC-ul într-un comunicat, echipe de control ale Comisariatelor Regionale de Protecție a Consumatorilor din Regiunile București-Ilfov și Prahova au făcut 24 acțiuni de control, „la toți operatorii economici care își desfășoară activitatea în Hala Obor, precum și la cea care administrează locația”. Iar potrivit ANPC, s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 387.000 lei.

Ce măsuri au mai luat inspectorii ANPC

Nu s-au dat doar amenzi, ci s-a luat și decizia ca peste 800 de kilograme de carne să fie oprită de la vânzare. „Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum și oprirea definitivă de la comercializare și distrugere a peste 800 de kg de carne, în valoare aproximativă de 30.000 lei, precum și oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor a 4 magazine și 2 raioane de magazin și remedierea deficiențelor întregului complex, în maximum 15 zile”, conform ANPC.

Pe lista neregulilor constatate de către comisarii ANPC figurează, printre altele, folosirea unor tăvi și a unor camere frigorifice neigienizate, precum și comercializarea cărnii fără documente de proveniență a mărfii.

Conform ANPC, cele mai importante nereguli constatate de comisarii Autorității sunt:

„- utilizarea unor spații de depozitare improprii, respectiv tăvi neigienizate, expuse la temperatura mediului ambiant
– utilizarea unor instrumente de tranșare (butuc, topoare, cuțite) neconforme
– nerespectarea regimului de temperatură pentru carnea prospătă (în multe din cazuri, absența refrigerării)
– comercializarea cărnii, fără afișarea informațiilor de identificare-caracterizare prevăzute în lege
– utilizarea unor camere frigorifice neigienizate, cu sistemul de închidere a ușii cu urme pronunțate de murdarie și cu grila și paletele aparatului de frigider neigienizate
– utilizarea unor vitrine asistate neigienizate, fiind depistate acumulări de lichid sanguin închegat și resturi alimentare, precum și praf în zona ventilatoarelor care recirculă aerul rece, acestea putând contamina produsele de origine animală expuse spre comercializare
– comercializarea cărnii fără documente de proveniență a mărfii
– deficiențe privind informațiile conținute de etichete referitoare la produse
– comercializarea produselor nealimentare cu deficiențe de informare pe etichete (lipsa compoziției fibroasă pentru textile, a traducerii în limba română, a elementelor de identificare-caracterizare.”

Horia Constantinescu: „Am luat și noi aproape o tonă de carne și culmea ne-au dat și bani – vreo 400 de mii de lei”

Președintele ANPC a reacționat în termeni tranșanți pe marginea celor constatate în urma controalelor de la Hala Obor.

„Am fost la cumpărături în Obor. Acolo unde mielul nu este doar un aliment specific sărbătorilor pascale, ci reprezintă, în primul rând, o sursă de venituri speculative.
Așa înțeleg cei care se pretind a fi producători să își respecte concetățenii. Aruncă prețurile la cer, dar țipă cât îi țin puterile când alții, în alte domenii, fac același lucru. Am luat și noi aproape o tonă de carne și culmea ne-au dat și bani – vreo 400 de mii de lei.

În felul acesta, am adus la bugetul de stat, în folosul românilor, parte din banii smulși din buzunarele lor de către oportuniștii cu pretenții de comercianți cinstiți.

Pare că și Hala Obor și-a pierdut strălucirea de odinioară, jucând zaruri cu cei de acolo, a căror manifestare de mahala ne dovedește că nu sunt producători decât de zarvă si necinste”, a declarat Horia Constantinescu.

Deja de zilele trecute inspectorii ANPC luaseră la verificat modul în care sunt comercializate ouăle, înainte de Sărbătorile Pascale, și făcuseră controale în sfera vânzării de cozonaci și produse de patiserie – VEZI AICI.

 

sursa foto: anpc.ro