Au apărut primele roșii românești în piețe, inclusiv în Capitală, dar prețurile sunt considerabile. Așa că, deocamdată cel puțin, sunt destul de mulți cei care doar trec pe lângă tarabele cu tomate, fără să și cumpere pentru a-și face, de exemplu, o salată.
Producția de roșii românești a scăzut din cauza condițiilor meteo, astfel că prețul de pornire al tomatelor poate ajunge să fie și de 50 de lei pe kilogram.
Primele roșii românești s-au copt în județul Olt, la Izbiceni. Ionuț Lincă plantează roșii pe 3.000 de metri pătrați, potrivit Digi24. Dată fiind suprafața mare, și cheltuielile sunt considerabile – cel puțin 1.000 de lei pe zi doar când vine vorba despre încălzirea solariilor.
„Un an greu. A fost un an cu vreme foarte urâtă. Decembrie – vreme ploioasă, ianuarie am fost cât de cât și februarie – ger”, a explicat bărbatul.
Comparativ cu anul trecut, în 2025 agricultorii au scos primele recolte de roșii cu aproape trei săptămâni mai devreme.
„E chiar foarte scump!”
În Capitală, prețul roșiilor românești i-au surprins pe oamenii care au mers la piață, pentru a-și cumpăra legume și fructe proaspete. Mai ales că sunt cazuri în care roșiile sunt scoase la vânzare și cu 65 de lei kilogramul. „50 de lei?! Foarte scump! Nu vă supărați, dar e chiar foarte scump!”, a declarat o femeie, pentru postul TV menționat.
„50, 60 de lei” – a spus o vânzătoare din piață, întrebată despre prețul roșiilor.
Așadar, foarte probabil mulți dintre cei cărora „le face cu ochiul” ideea de a cumpăra roșii de producție autohtonă vor mai aștepta până ce vor achiziționa de la tarabe tomate. Nu de alta, dar așteaptă să mai scadă prețul, pe măsură ce în piețe vor apărea mai multe roșii românești. Situație care s-a întâmplat și anii precedenți.
De altfel, și la începutul lunii aprilie a anului trecut s-a vorbit despre prețul mare al roșiilor românești apărute la tarabe.
„Câteva zeci de producători de tomate din judeţul Olt au început să recolteze şi vând tomatele la preţuri între 25 lei şi 32 de lei pe kilogram la plecarea din fermă către comercianţi.
Problema cea mare e că, la tarabă, roşiile ajung să coste 50 lei/kg.” Citiți mai multe AICI: De ce „pleacă” roşiile, de la producător, cu 25 lei/kg şi ajung la tarabă cu preţul de 50 lei/kg. Cele mai groaznice bănuieli, confirmate
Citiți și: Au apărut roşiile româneşti. Cu cât se vinde un kilogram produs la celebrul bazin legumicol Matca
Otrăvurile (Bayern, Monsanto & Co) puse în România sînt mai bune decît aceleași otrăvuri puse aiurea.
Cumpărați doar de sezon. Oricum ce-i de seră, chiar fără chimicale, nu are același gust precum ce-i de grădină.
Tăiați din schemă „producatorii” de pe asfaltul pieței și prețul va fi rezonabil. Se vrea ? Nuuu !! Atunci , plătește, române și ciocu mic, că le tai și astea de pe listă că alegerile.
Sa le cumpere oamenii cand voi cumpara eu la pretul asta…
Cel mai rău e faptul ca sunt plătite de doua ori ,o data ca le da statul subvenții și a doua oara dacă ești miliardar și cumperi la preturi mai mari ca în Monaco. Nu au nici vreun fel de gust sau aport de vitamine ,numai cele coapte natural sunt bune ,la soare nu la neoane .Oricum subvențiile sunt cea mai proasta decizie a statului pt ca și asa preturile sunt tot astronomice și atunci fără ar fi cel mai bine .Aia e economie de piață, nu ,,vând nu vând ma doare undeva ca îmi da statul bani ,, .Asa nici telemea nu poți cumpăra nici carne nimic, cu toate ca sunt subvenționate și atunci ce rost au subvențiile? Tăiate ca nu suntem în comunism .