AcasăNewsAtenționare pentru românii care se află sau vor să meargă în Grecia....

Atenționare pentru românii care se află sau vor să meargă în Grecia. Cod roşu de caniculă, dar şi pericol de incendii/Anunțul MAE

sursa foto: Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Grecia se confruntă cu temperaturi foarte ridicate.

Și cum această țară este una dintre destinațiile preferate ale românilor care aleg să petreacă vacanța de vară în străinătate, reprezentanții MAE atrag atenția, prin intermediul unei atenționări de călătorie, asupra faptului că se anunță temperaturi extreme.

Avertizare de caniculă pentru mai multe zile

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă „că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prognozat un cod roșu de caniculă pentru intervalul 20 – 27 iulie 2023, cu temperaturi extreme, de până la 44 grade Celsius, iar pe alocuri mai ridicate” -se precizează în textul atenționării de călătorie postate pe site-ul MAE.

Există și pericol de incendii. „Valul de căldură extremă care va afecta întreg teritoriul elen, însoțit de vântul puternic, va menține gradul de risc în ceea ce privește producerea incendiilor de vegetație, context în care Ministerul pentru Crize Climatice și Protecția Cetățeanului elen a emis un nou avertisment privind nivelul ridicat al pericolului apariției focarelor de incendiu (gradul 4 din 5)”, transmite MAE.

Ministerul Afacerilor Externe le reamintește cetățenilor români că legislația elenă interzice și sancționează drastic „orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu.

Cetățenii români aflați în R. Elenă, care observă producerea unui incendiu, pot anunța imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgență) sau 199 (serviciul de pompieri)”.

Telefoane utile

Totodată, MAE anunță telefoanele la care românii pot cere asistență consulară. Și numerele de telefon la care românii care ajung să se confrunte cu o situație dificilă și cu caracter urgent le pot apela în caz de nevoie.

„Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.”, precizează reprezentanții Ministerului de Externe.

Totodată, MAE recomandă consultarea paginilor web http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

author avatar
Andrei Coman