Cauta

Atenție șoferi! Schimbări majore în contestarea amenzilor rutiere

Procesele verbale de contravenție ar putea fi contestate, în scurt timp, în localitatea de domiciliu a contravenientului. Potrivit unui proiect de lege asumat de zeci de deputați PSD, o asemenea măsură este absolut necesară pentru a oferi tuturor românilor dreptul la un proces echitabil.

Conducătorii auto vor putea scăpa de amenzi mai ușor

Plângerea împotriva unui proces verbal de contravenție se va putea depune nu numai la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, ci și la judecătoria în a cărui rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul. Cel puțin așa prevede un proiect de act normativ al deputaților care modifică Ordonanța Guvernului nr.2 din 2001, privind regimul juridic al contravențiilor. Vinovați sau nevinovați, șoferii amendați pentru presupuse infracțiuni rutiere săvârșite pe raza altor localități sunt, în prezent, obligați să conteste sancțiunile în instanțele din zonele respective, fiind astfel nevoiți adeseori să renunțe la acest drept. Deputații aduc ca argument în plus în favoarea unei astfel de modificări legislative și degrevarea instanțelor, având în vedere că litigiile legate de neplata rovignetei, de exemplu, se judecau în anumite localități unde erau amplasate camerele. ”Judecătoriile în circumscripția cărora se realiza constatarea contravenției au fost puse în fața unei avalanșe de litigii contravenționale care le-a îngreunat activitatea”, se arată în proiectul de act normativ.

Cheltuieli prohibitive

Deputații semnatari ai proiectului legislativ argumentează în favoarea urgenței instituirii unei asemenea măsuri și cheltuielile mari pe care sunt nevoiți oamenii să le suporte atunci când fapta a fost constatată la mare distanță de domiciliu. ”Posibilitatea soluționării plângerii contravenționale de către judecătoria în circumscripția căreia își are sediul ori domiciliul contravenientul ar conduce la limitarea cheltuielilor legate de soluționarea litigiului. Totodată, săvârșirea unei contravenții la o mare distanță de domiciliu implică din partea petentului cheltuieli mari pentru drum, masă, cazare, avocat, care pot deveni prohibitive. Din aceste motive, persoana în cauză este adesea determinată să renunțe la formularea plângerii. O asemenea situație este echivalentă cu încălcarea dreptului la un proces echitabil și la liberul acces în justiție, acest drepri fiind statuat de jurisprudența CEDO”, susțin deputații.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version