AcasăNewsAtentie! Sectele apocaliptice se inmultesc si devin tot mai periculoase

Atentie! Sectele apocaliptice se inmultesc si devin tot mai periculoase

Pentru Kofi Annan, niciodata omenirea nu a fost asa aproape de dezastru

Franta ia foarte in serios profetiile despre sfarsitul lumii. „Misiunea Interministeriala de vigilenta si de lupta impotriva deviatiilor sectelor” (Miviludes) denunta in raportul sau anual pericolele grupurilor milenariste.

Sfarsitul lumii este programat pentru 21 decembrie 2012. Sobrul cotidian de dreapta francez Le Figaro a numarat: este al 183-lea anunt de acest gen de cand exista omul pe Pamant. Chiar daca pentru oricine este normal la cap, asemenea profetii isca zambete, ele sunt luate foarte in serios de Miviludes, care ii consacra un amplu capitol in raportul sau anual.

Presupusa a-si avea originea in calendarul maya, aceasta predictie care a facut inconjurul planetei pe internet alimenteaza discursuri apocaliptice si ingrijoratoare care pot conduce la lucruri ireparabile. „Drame recente, petrecute pe teritoriul Frantei, ne-o reamintesc”, subliniaza fostul magistrat Georges Fenech, presedintele Miviludes.

In 1995, pe platoul Vercors din regiunea Isere, inimaginabilul s-a produs: 16 persoane, membre ale Ordinului Templului Soarelui, au fost arse ca jertfe. Dar sectele imping indivizii si la tragedii izolate: „Sinucideri, persoane care decid sa-si puna capat vietii”, aminteste fostul judecator de instructie. In 2002, un adept al grupului Neo-Phare, miscare apocaliptica cu focarul in regiunea Nantes, s-a sinucis. Alti doi membri au incercat si ei sa-si puna capat zilelor.

De altfel, potrivit raportului, riscurile sunt mult mai ridicate in sanul acestei miscari milenariste. „Gruparile apocaliptice sunt mult mai alienante si mai manipulatoare decat restul sectelor„, se mentioneaza in raport. Pentru ca ele induc si groaza care amplifica efectele, aceste structuri sunt „mai isterizate si mai fanatizate”. Fapt confirmat si de Dominique Lorenzato, care si-a a trait jumatate de viata intr-un astfel de mediu distructiv. Acest barbat care din cei 41 de ani pe care ii are, 22 i-a petrecut in mijlocul unei comunitati spirituale, al carei guru, Robert Le Dinh a fost condamnat in 2010 la 15 ani de inchisoare pentru violuri si abuzuri de putere.

Dominique Lorenzato se confeseaza: „Daca Robert Le Dinh mi-ar fi cerut sa ucid, as fi facut-o”. Totul era facut pentru a distruge capacitatea de discernamant. „Reuniunile zilnice, care se prelungeau pana tarziu in noapte, teama de sfarsitul lumii…” Robert Le Dinh, care pretindea ca este investit cu duhul lui Hristos, si care, printre altele, cerea de la adeptii sai serioase sacrificii finaciare, anunta cu regularitate Apocalipsa. Cum aceasta nu se petrecea, el sustinea ca aceasta se datoreaza influentei salvatoare a meditatilor sale, povesteste Lorenzato, care intrase cu totul in acest cosmar, impreuna cu alte douazeci de persoane.

Acest gen de structuri mici, din jurul unui individ, infloresc pe teritoriul Frantei, scrie raportul. „Grupari de mici dimensiuni cooexista cu mari miscari bine structurate, de anvergura internationala, care au reusit sa penetreze in Franta.” Miviludes, care are o evidenta exacta a lor, le supravegheaza atent. Organizatia intreprinde deplasari in teritoriu, intalniri cu magistrati, prefecti, forte de ordine.

„In Lamaneres, am fost informati de construirea unor bunkere”, arata seful misiunii interministeriale. „Unii dintre viitorii ocupanti sunt afiliati la secta Ramtha, o miscare care vine din Statele Unite si care face referire la sfarsitul lumii. Cu cativa ani in urma, asemenea constructii ilegale fusesera sapate in Bretania. Fortele de ordine au descoperit o camera subterana de peste 300 de metri patrati. O structura echipata cu cu bucatarii, dar si cu un puternic grup electrogen si care fusese realizata de adeptii sectelor Garum si Khnoum, ca pregatire pentru „Big Bang”-ul prevazut pentru 2006. O alta grupare s-a salasluit in Bugarach, un orasel linistit din sudul Frantei, despre care secta a lansat informatia ca va fi singura asezare care va supravietui Apocalipsei din 2012. De atunci, ploua cu cereri de rezervare pentru locuri de cazare, in mijlocul padurii s-a construit o mica tabara de iurte, iar casele se vand cu preturi de trei-patru ori mai mari decat pana la instalarea sectei.

„Nu este vorba sa cream o psihoza, dar trebuie sa sensibilizam autoritatile publice in fata unor posibile pericole, sugerand masuri de preventie”, subliniaza presedintele Miviludes.

Pentru aceasta, organizatia interministeriala propune mai multe genuri de actiuni: construirea unei grile de criterii de perceptie a riscurilor, care sa functioneze cu un protocol de vigilenta destinat actorilor care lupta impotriva derapajelor sectelor, controlul internetului si o cooperare internationala in domneiul supravegherii sectelor. Tot acest comlicat dispozitiv ar trebuie sa functioneze pana la data fatidica de 21 decembrie 2012.

author avatar
Adrian Patrusca
824 afisari

1 COMENTARIU

  1. „Chiar daca pentru oricine este normal la cap, asemenea profetii isca zambete…” In sfarsit un comentariu de bun simt despre porcariile cu apocalipsa, pe care majoritatea presei le foloseste ca sa intarate prostii.
    Sincer, enational e ultimul loc in care ma asteptam sa citesc asa ceva. Felicitari!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger