AcasăNewsAtenţie! România, zguduită tot mai des de cutremure

Atenţie! România, zguduită tot mai des de cutremure

cutremurAtenţie! România, zguduită tot mai des de cutremure

Un seism cu magnitudinea de 2,3 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri după-amiază, în România. Seismul a avut loc în judeţul Sălaj, la o adâncime de 2 kilometri, la ora 16.33.

Precedentul cutremur din ţara noastră se produsese marţi, la o magnitudine destul de mare: 3,9 grade pe scara Richter, în judeţul Buzău, la o adâncime de 116 kilometri, conform Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

De la începutul acestei luni, în țară s-au produs mai multe mișcări telurice. Unul dintre aceste cutremure a fost înregistrat luni, 2 noiembrie, la ora 03 și 58 de minute, în județul Vrancea. A avut 3 grade pe scara Richter și s-a produs la 100 de kilometri adâncime.

La finele lunii trecute, mai exact pe 30 octombrie, la ora 00:39, în Moldova- Vaslui a avut loc un seism de 4,2 grade. A fost vorba despre un cutremur de suprafață, produs la doar 8 kilometri adâncime.

Cum scapi cu viaţă în caz de cutremur

În cazul unui seism de o magnitudine importantă, trebuie să respectaţi câteva reguli, pentru a evita orice situaţie neplăcută. Protejați-vă sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese. Sprijiniți-vă cu mâinile de podea sau țineți-vă cu mâinile de piciorul unei mese sau de tocul ușii pentru a vă asigura stabilitatea.

Vă mai puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos: cu palmele împreunate vă veți proteja capul (ceafa), iar cu antebrațele pe lateral, fața. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, dar – dacă puteți – deschideți ușa spre exterior, spre a preveni blocarea ei, în vederea eventualei evacuări după terminarea seismului. Evitați aglomerația.

author avatar
Andrei Ștefan
228 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger