AcasăNewsAtentie la virusii periculosi de pe Yahoo Messenger!

Atentie la virusii periculosi de pe Yahoo Messenger!

Virusul Dorkbot poate controla calculatoarele de la distanta

Un atac informatic ce a vizat portalul Yahoo! a afectat un numar mare de utilizatori din Romania. Cele mai vulnerabile PC-uri sunt cele pe care este instalat programul Java.

Virusul Dorkbot poate controla calculatoarele de la distanta

Utilizatorii care nu au facut update la ultima versiune de Java si care au vizitat site-ul Yahoo.com in ultimele zile au fost tinta unui atac de tip malwertising (reclama rau intentionata). Reprezentantii Bitdefender Romania atrag atentia ca reclama se afiseaza cu precadere utilizatorilor din estul Europei, unde Yahoo! are o cota de piata importanta, datorita utilizarii serviciului de mesagerie Yahoo Messenger. Metoda de distributie este extrem de populara printre infractorii informatici, deoarece permite unui atacator sa tinteasca intregul public al unui site cu trafic ridicat, precum Yahoo. Potrivit Bitdefender, chiar daca portalul a identificat si eliminat reclama periculoasa, utilizatorul deja infectat va continua sa simta efectele virusului, in primul rand prin pierderi de bani si date sensibile, de aceea dezinfectia rapida e cruciala

Virusare si solutii de aparare

Atacul functioneaza pe calculatoarele cu Java instalat. La incarcarea reclamei  amintite incepe sa ruleze un cod vulnerbil si, in final, pe calculatorul atacat se vor instala virusi, printre care Zeus (malware financiar) si Dorkbot (un virus care poate controla calculatoarele de la distanta). Virusul Zeus incearca sa manipuleze tranzactiile online pentru a transfera sume de bani din conturile utilizatorilor catre cele ale atacatorilor. In cazul infectarii cu Dorkbot, atacatorul planteaza pe calculatorul victimei un backdoor (cale de acces), urmand sa decida mai tarziu cum va controla sistemul infectat. Pentru a se proteja de astfel de atacuri utilizatorii sunt sfatuiti sa actualizeze imediat plugin-urile web (Java, Adobe Reader si Flash Player) si sa-si instaleze o solutie antivirus performanta.

author avatar
Arpad Dobre
516 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger