AcasăNewsAtentie la utilizarea cardurilor in strainatate

Atentie la utilizarea cardurilor in strainatate

Comisioanele in cazul retragerilor de numerar de la bancomat sunt mai mari decat la plata cu cardul

Multi romani aleg sa petreaca sejururi in strainatate in perioada concediilor de vara, iar cardurile – de debit sau de credit – le asigura un anume confort financiar, insa utilizatorii trebuie sa tina cont de cateva reguli.

Comisioanele in cazul retragerilor de numerar de la bancomat sunt mai mari decat la plata cu cardul

Cardurile bancare asigura un supliment de bani daca ati ramas fara cash sau nu vreti sa umblati cu buzunarele pline de bancnote si de maruntis. Expertii Conso recomanda cateva masuri de precautie in cazul in care plecati in  concediu – in tara sau in strainatate – si vreti sa va bucurati de confortul pe care vi-l ofera platile cu cardul.

Valabilitate

Ar fi extrem de neplacut ca, in timpul unui sejur in strainatate, sa constatati ca v-a expirat cardul. Pentru a preveni aceasta problema verificati valabilitatea si data de expirare a cardului. In cazul in care acesta expira in perioada programata pentru concediu, puteti cere bancii emitente schimbarea cardului inainte de plecarea din tara.

Numar de urgenta

Desi circula zvonuri contrare, hotii de buzunare nu au etnie sau nationalitate fixa, asa ca va puteti trezi fara portofel si fara card atat la Atena, cat si pe Coasta de Azur sau in Ibiza. Drept urmare, este bine sa va notati din timp numarul de urgenta (trecut chiar pe spatele „plasticului”) si sa anuntati imediat pierderea sau furtul cardului, pentru ca banca sa blocheze contul. In caz contrar, puteti pierde toti banii din cont, nu doar cei maximum 150 de euro care se retin de catre banca in astfel de situatii.

Curs de schimb

Cand utilizati cardul in strainatate, tranzactiile din lei in valuta locala se efectueaza la anumite cursuri de schimb, asa ca util ar fi sa verificati inca de acasa diferenta de curs dintre leu si moneda din tara vizitata. In acest mod va veti putea urmari cheltuielile si, eventual, le veti tine in frau, platind cu cardul doar ceea ce va este strict necesar.

Comisioane

Unele banci adauga comisioane suplimentare pentru tranzactiile efectuate cu cardul in strainatate. In aceste conditii, interesati-va la banca emitenta daca exista astfel de costuri si cat de mari sunt ele. Pe de alta parte, este bine de stiut ca platile cu cardul la comercianti au comisioane mai mici decat retragerile de numerar de la bancomatele din strainatate.

Alimentarea contului

Pentru a avea confortul financiar oferit de platile cu cardul, contul respectiv trebuie alimentat cu sumele pe care le estimati a le cheltui in strainatate, plus inca 50%, pentru orice eventualitate. De asemenea, daca ati rezervat cazarea online (cu cardul) si urmeaza sa achitati sejurul dupa ce ajungeti la destinatie, este bine sa aveti bani suficienti in cont. Unele hoteluri blocheaza cu cateva zile inainte suma de plata de pe cardul utilizat in momentul rezervarii, urmand ca tranzactia sa se finalizeze ulterior. Daca nu exista fonduri suficiente pe card, rezervarea poate anulata, iar voi riscati sa aflati de acest lucru abia dupa ce ajungeti la hotel.

author avatar
Arpad Dobre
472 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger