AcasăNewsAtentie la produsele lactate cumparate in sezonul cald

Atentie la produsele lactate cumparate in sezonul cald

Comerciantii de produse lactate din zeci de judete vand produse lactate expirate sau etichetate necorespunzator sau chiar inselator, punand in pericol sanatatea consumatorilor.

Verificati atent termenul de valabilitate si ingredientele inscriptionate pe etichetele produselor lactate

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a desfasurat recent un control in toata tara si a descoperit numeroase produse neconforme. Din cei aproape 1.000 de agenti economici verificati, trei sferturi au fost sanctionati pentru abateri mai mici sau mai mari, iar ANPC trage un semnal de alarma, avertizand ca, in sezonul cald, produsele lactate se depreciaza usor si pot reprezenta un real pericol pentru sanatatea consumatorilor.

Probleme frecvente

Printre cele mai frecvente abateri descoperite se numara depasirea termenului de valabilitate (in unele cazuri cu pana la 24 de zile), dar si etichetari care puteau induce consumatorii in eroare:

–         „iaurt din lapte pur”, cu adaos de chimicale si faina de orez;

–         „cascaval cu nuca” din Olanda, pe eticheta in limba romana figurand „chimion” (inexistent in compozitie);

–         sana si chefir cu 2,8% grasime, desi legea prevede 3,3%-3,6%;

–         „Gustul untului”, produs in Slovacia are mentionat pe eticheta grasimi vegetale 70% din totalul de 57% (mentionat tot pe eticheta!) etc.

Sfaturi pentru consumatori

ANPC va recomanda ca, pe timpul verii, sa:

–  acordati o atentie deosebita asupra modului de prezentare a ambalajului produselor lactate; daca acesta este bombat produsul nu mai este propriu consumului;

– fiti atenti la conditiile de depozitare a lactatelor, atat in magazine, cat si acasa. Verificati daca laptele si produsele lactate sunt pastrate la temperatura indicata de producator si refuzati sa achizitionati produse expuse de vanzatori la alte temperaturi decat cele indicate de producator;

– solicitati vanzatorului, in cazul in care magazinul nu este cu autoservire, sa va arate eticheta produsului, pentru a analiza compozitia si incadrarea in data durabilitatii minimale (termen de valabilitate);

– refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;

– nu acceptati produse expirate sau cu data de valabilitate modificata;

– solicitati  si pastrati bonul de casa, pentru a putea proba in cazul in care doriti sa reclamati calitatea sau siguranta unui produs.

De asemenea, cand doriti sa cumparati lapte si produse din lapte, solicitati informatii suplimentare vanzatorilor cu privire la natura produselor pe care doriti sa le cumparati; exista cazuri in care comerciantii expun la vanzare, in acelasi spatiu, inlocuitori de produse lactate alaturi de produse lactate. Modul de prezentare (forma de calup, dimensiuni, aspect, culoare) si chiar de etichetare sunt de multe ori asemanatoare, diferentierea este ingreunata, motiv pentru care este absolut necesar sa solicitati informatii suplimentare din partea personalului magazinelor. Este bine de stiut ca la „cascavalul de post”, de exemplu, grasimile lactate au fost inlocuite partial sau total cu grasimi de alta origine decat cea lactata (margarina, de exemplu). Atentie! Nu cumparati lapte si produse din lapte din locuri neautorizate! Comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibara bon de casa. Riscati sa cumparati un produs nesigur, care va poate afecta sanatatea.

author avatar
Arpad Dobre
406 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger