AcasăNewsAtenție la nota de plată! Restaurantele introduc ilegal „taxa pe COVID-19”. Care...

Atenție la nota de plată! Restaurantele introduc ilegal „taxa pe COVID-19”. Care este reacția ANAF

Românii s-au obișnuit așa de tare cu taxele, încât, dacă statul nu mai scoate câte o taxă pe „ceva”, atunci unii patroni de restaurante inventează ei o taxă care să le protejeze afacerile.

Nu suntem singurii care au introdus această taxă, care nu are nicio legătură cu legalitatea. Americanii, dar și unele țări din Europa aplică această taxă imediat cum au început să se deschidă terasele și restaurantele.

Desigur, se poate spune că 5 lei nu înseamnă o avere. Dar chiar și așa, se pune întrebarea dacă este o taxă legală sau un abuz, ca să nu spunem o evaziune fiscală în toată regula.

taxa covid

Un patron al unui restaurant care şi-a taxat clienţii cu 5 lei – taxa COVID-19 – a spus: „Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii”.

Desigur, profiturile au scăzut din cauza distanțierii sociale, care a înjumătățit numărul clienților, dar afacerea prezintă un risc, oricare ar fi ea. Atunci, ca să-și apere profitul, nu ar fi de mirare că vom vedea această taxă și la alți „afaceriști” din diferite domenii. Ar fi curios să vedem taxa pe COVID-19 la comercianții de legume, la producătorii de lactate, la produse de cofetărie sau chiar la WC public.

Administraţia Naţională de Administrare Fiscală spune că taxa nu are niciun suport legal.

„Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu. Bineînţeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului şi nu este aruncat la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorului”, au declarat surse ANAF, potrivit digi24.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu
601 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger