AcasăNewsAtentie la jucariile puse sub brad pentru copiii mici!

Atentie la jucariile puse sub brad pentru copiii mici!

Obiectele si jucariile de mici dimensiuni sunt un real pericvol pentru copiii mici

Protectia Consumatorilor atrage atentia parintilor ca, in aceasta perioada, sa fie foarte atenti la jucariile cumparate copiilor mici, in special celor sub trei ani. Nu sunt recomandate jucariile fara marcaj CE sau fara indicatii privind varsta copiilor carora le sunt destinate.

Obiectele si jucariile de mici dimensiuni sunt un real pericvol pentru copiii mici

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania vine cu o serie de sfaturi catre adultii care cumpara de Craciun jucarii pentru copiii lor sau ai altora. La alegerea  acestor obiecte este bine sa tineti seama de urmatoarele sfaturi:

– Asigurati-va ca cititi toate etichetele de pe jucarii.

Fiti constienti de recomandari –  de varsta si de siguranta – si luati-le in serios! Nu cumparati jucarii care nu au marcajul CE pe jucarie sau pe ambalajul acestuia. Marcajul CE reprezinta un angajament din partea producatorului ca produsul respecta toate cerintele de siguranta aplicabile in statele UE.

– Alegeti jucarii potrivite pentru varsta, abilitatile si nivelul de intelegere ale copilului.

Jucariile care nu sunt destinate unui  grup specific de varsta pot prezenta riscuri pentru siguranta copiilor. Asigurati-va ca cititi si urmati recomandarea de varsta „nu este potrivit pentru copii sub 36 de luni” , insotita de o indicatie de pericol.

– Nu dati jucarii cu piese mici copiilor sub varste sub trei ani.

Copiii cu astfel de varste au tendinta de a baga jucariile  in gura, iar piesele de mici dimensiuni prezinta un pericol de sufocare. Asigurati-va ca la jucariile de plus sunt bine atasate nasul, ochii si alte parti mici.

– Urmati cu atentie instructiunile de asamblare si utilizare a jucariilor

Pastrati la loc sigur instructiunile si informatiile ambalate in pachetul cu jucaria. Cumparati doar jucarii noi si doar de la comerciantii recunoscuti, fie ca este vorba de magazine obisnuite sau online.

– Supravegheati copiii cand se joaca.

Asigurati-va ca toate jucariile cu care se joaca sunt conform destinatiei si sunt potrivite pentru varsta si abilitatile copilului. La utilizarea  patinelor cu rotile sau a bicicletelor este obligatorie purtarea  castilor de protectie.

  1. Examinati periodic jucariile pentru rupere sau uzura, pentru a inlatura  riscul de accidentare sau de alta natura pentru sanatatea si siguranta copilului.
  2. Asigurati-va ca orice alte jucarii destinate copiilor mai mari sunt poastrate departe decopiii cu varste sub 36 de luni, deoarece obiectele respective pot contine piese de mici dimensiuni.
  3. Daca gasiti o problema de siguranta la o jucarie, sesizati imediat acest lucru producatorului si autoritatilor publice.

Consultati site-ul sistemului de alerta rapida al UE (RAPEX) http://ec.europa.eu/rapex., unde aflati care sunt produsele si jucariile periculoase retrase de pe piata din Romania si din alte state membre UE.

author avatar
Arpad Dobre
524 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger