Din 15 ianuarie pana in 15 aprilie comerciantii pot vinde marfurile nealimentare (imbracaminte, incaltaminte etc) la preturi reduse, conform legii. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a incheiat recent un control, constatand ca unele magazine isi ademeneau clientii cu reclame si oferte inselatoare.
Dintre cei aproape 1.000 de comercianti verificati in ultima luna de ANPC, peste 660 au incalcat, intr-un fel sau altul legislatia privind modul de soldare a marfurilor in perioada legala.
Preturi inselatoare

Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au constatat ca in Bucuresti, de exemplu, reducerea de pret se raporta in mai multe magazine la pretul de achizitie si nu la pretul de referinta (cel mai mic din ultimele 30 de zile). Practic, produsele vandute la pret redus faceau parte din promotii anterioare. In alte cazuri, pretul nou rezultat in urma reducerii promotionale nu era inscris pe eticheta, scaderea facandu-se direct la casa de marcat. Alti comercianti inscriau pe etichete trei preturi, primele doua fiind barate, iar reducerea se aplica la pretul initial si nu la cel mai mic pret din ultimele 30 de zile. In Cluj, unii operatori economici aveau la vanzare marfuri cu etichete pe care erau doua preturi, fara ca vreunul sa fie barat. In cele mai multe cazuri, ANPC a constatat ca pretul redus nu era raportat la cel mai scazut pret practicat in magazine in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii reducerii, ci era raportat la pretul initial al produselor, ceea ce este ilegal. Aceasta, in conditiile in care, oricum, mai existasera reduceri de pret, fapt confirmat si de existenta etichetelor lipite unele peste altele.
Reduceri neadevarate
Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au descoperit la multi dintre comerciantii (care au fost ulterior sanctionati) reclame cu reduceri procentuale mari, dar, in realitate, era vorba de scaderi mult mai mici ale preturilor. Astfel, in incinta unui magazin era afisat un banner cu inscriptia „Totul la 50% din pret”, ca sa atraga clientii. Dupa verificari, inspectorii ANPC au constatat ca pentru majoritatea dintre acestea, informatia privind reducerea de 50% din pret care era prezentata ca un avantaj pentru consumatori nu era reala, scaderea reala fiind de doar 20-30%. In alt magazin erau anuntate ieftiniri de pana la 70% dar, in realitate, acestea erau sub 50%.
Sfaturi pentru consumatori
Cetatenii care achizitioneaza produse cu pret redus trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:
– sa verifice daca oferta mai este valabila in momentul respectiv;
– sa verifice daca reducerea de preturi anuntata este egala cu cea reala (la cititoarele de cod de bare din cadrul marilor magazine sau direct la casa, daca pretul afisat este cel facturat);
– la achizitionarea pachetelor promotionale de tipul „3 la pret de 2”, trebuie sa verifice pretul individual al produselor, care trebuie sa existe in mod obligatoriu la vanzare, pentru a-l putea compara cu pretul pachetului promotional;
– sa solicite informatii suplimentare atunci cand au nelamuriri privind orice campanie publicitara facuta prin orice mijloace (in cadrul magazinului, prin afise sau pliante, prin anunturi pe site etc);
De asemenea, cumparatorii trebuie sa aiba in vedere ca orice anunt de reducere de pret exprimat in valoare absoluta sau in procent trebuie efectuat vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice, prin:
– mentionarea noului pret langa pretul anterior, barat;
– mentiunile „pret nou”, „pret vechi” langa sumele corespunzatoare;
– mentionarea procentului de reducere si a pretului nou care apare langa pretul anterior, barat, indiferent de tipul de vanzare cu pret redus (de soldare, de lichidare, promotionale etc).