AcasăNewsAtenție de unde cumpărați pește înainte de Florii! Inspectorii au dat amenzi...

Atenție de unde cumpărați pește înainte de Florii! Inspectorii au dat amenzi și au retras de la comercializare o cantitate uriașă de pește

sursa foto: ziarulprofit.ro

Se apropie Floriile, ziua în care credincioșii ortodocși care țin Postul Paștelui au dezlegare la pește. Drept urmare mulți se pregătesc să meargă să cumpere pește pentru a-l găti și a-l pune pe masă, în ziua de mare sărbătoare.

În tot acest context al apropierii sărbătorii Floriilor, și inspectorii sanitari veterinari au ieșit pe teren, dar nu pentru a face cumpărături, ci controale. O astfel de acțiune s-a derulat recent în Capitală. La controalele derulate de ANSVSA la unități de comercializare și procesare a peștelui din București au participat și polițiștii.

„Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) – Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, au efectuat în data de 06.04.2023, un control tematic la nivelul unităților de procesare, depozitare și comercializare a peștelui și a produselor din pescuit.

Acțiunea a vizat respectarea de către operatorii din sectorul alimentar a condiţiilor de funcționare a unităților, a conformității documentelor însoțitoare ale produselor, menținerea lanțului termic, asigurarea trasabilității, etichetarea și marcarea produselor alimentare”, anunță vineri ANSVSA, într-un comunicat.

Ce amenzi s-au dat și cât pește a fost retras de la comercializare

Conform sursei citate, s-au făcut verificări la patru operatori economici din Capitală. Numele acestora nu a fost făcut public. Controalele s-au lăsat cu amenzi.

„Controalele au fost realizate la 4 operatori economici din București, iar pentru neconformițățile constate au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 22.500 de lei.

În urma acestor verificări, inspectorii sanitari veterinari au retras de la comercializare 1.303,65 de kg de pește și produse din pește. Produsele au fost dirijate către unităţi de neutralizare autorizate”, conform ANSVSA.

Care au fost principalele nereguli pentru care s-au dat sancțiuni

S-au dat câteva detalii și cu privire la principalele aspecte pentru care s-au dispus sancțiunile. Conform ANSVSA, principalele neconformități constatate și sancționate au fost:

Lipsa elementelor de identificare și a documentelor de proveniență care au dus la imposibilitatea demonstrării trasabilității ;

Neanunțarea începerii activității de procesare a salatei de icre de pește ;
Mijloc de transport fără autorizație sanitară veterinară pentru transport alimente de origine animală.

Telefon pentru sesizarea unor nereguli în domeniul siguranţei alimentelor

Din câte mai anunță ANSVSA, în perioada de dinaintea Paștelui vor mai avea loc controale ale inspectorilor sanitari veterinari. „Acest tip de acțiuni tematice, specifice perioadei premergătoare Sărbătorilor Pascale, vor fi continuate de inspectorii ANSVSA și împreună cu alte instituții ale statului.

Reamintim cetăţenilor să sesizeze orice nereguli constatate în domeniul siguranţei alimentelor la următorul numărul de telefon 0800-826-787, apelabil gratuit din orice reţea de telefonie”, transmite sursa citată.

author avatar
Andrei Coman