AcasăNewsATENŢIE! Cod portocaliu de viituri, în România! Apele au făcut deja prăpăd...

ATENŢIE! Cod portocaliu de viituri, în România! Apele au făcut deja prăpăd în Bistrița-Năsăud (VIDEO)

S-a dat alerta hidrologică în România! Specialiștii de la ”Apele Române” au emis o atenţionare Cod portocaliu de viituri, valabilă până duminică la miezul nopţii pe râuri din judeţul Satu Mare.

De asemenea, a fost emis şi un Cod galben de viituri, valabil până marţi, pe râuri din bazinele hidrografice din judeţele Satu Mare şi Bihor.

Viiturile vor ataca gospodăriile

Fenomenele vizate constau în creşteri de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri de apărare.

”Conform situației hidrometeorologice actuale şi prognozei meteorologice pentru următoarele 24 de ore, specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor actualizează codurile hidrologice, care vor fi active în partea de Nord – Vest a țării.

Astfel, începând de astăzi (duminică – n.r.) la ora 12:00, este în vigoare Codul portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice: râul Tur – pe sectorul aval de Acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit – judeţul Satu Mare) și râul Crasna – pe sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolţ (sector îndiguit – judeţul Satu Mare). Acesta este valabil până mâine (luni – n.r.), la miezul nopții”, conform unui comunicat.

Cod roșu de inundații

O avertizare Cod roșu de inundații pe râuri din judeţele Bihor, Cluj şi Alba a fost emisă vineri de specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conform hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce în bazinele avertizate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de pericol.

A fost emis Cod Roșu de inundații pe râul Arieș în Alba. Apele au ieșit din matcă și au blocat parțial două drumuri din zona Munților Apuseni.

Mai multe localități din Bistrița-Năsăud au fost lovite, sâmbătă, de viituri. A fost Cod Roșu de inundații în zonă, după ce ploile abundente și zăpada topită au umflat două râuri.

Numeroase gospodării au fost inundate, iar în Măgura Ilvei 15 case au rămas izolate, după ce un pod a fost înghițit de ape.

author avatar
Andrei Ștefan
103 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger