AcasăNewsAtenție când cumpărați carne de porc! ANSVSA trage un semnal de alarmă:...

Atenție când cumpărați carne de porc! ANSVSA trage un semnal de alarmă: animale infestate cu pestă porcină, vândute ilegal

carne de porc

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar românii au început goana după carnea de porc pe care s-o așeze pe masa de Crăciun. Din păcate, mulți comercianți încearcă să vândă ilegal animale bolnave, care pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea, trage un semnal de alarmă! Acesta susţine că samsarii vând ilegal în toată ţara sute de porci şi răspândesc astfel pesta porcină africană pe teritoriul României.

Ar fi vorba despre 20.000 de samsari, a precizat reprezentantul ANSVSA. „Din estimările noastre sunt peste 20.000 de samsari care vând porci vii şi carne de porc fără documente şi aşa s-a răspândit pesta porcină africană pe teritoriul României. Scopul nostru este să-i extragem pe aceşti samsari care stau sub umbrela micului fermier, dar care fac trafic ilegal. Dacă nu vom face acest lucru, fermierii noştri şi consumatorii vor avea foarte mult de pierdut”, a declarat Ponea, potrivit Agerpres.

Controale în magazine

În acest context, ANSVSA va demara controale de genul „clientul misterios”, pentru a-i sancţiona şi descuraja pe cei care fac acest tip de comerţ, fiind însă şi o metodă de atenţionare a consumatorului.

De asemenea, autorităţile lucrează în prezent la elaborarea unei Legi a porcului, pentru a putea elimina comerţul ilicit şi mişcarea ilegală a porcilor. vicepreședintele ANSVSA a recunoscut că nu este o măsură uşoară pentru că afectează milioane de români, dar a dat asigurări că nu va interzisă sacrificarea porcului în gospodăriile populaţiei.

România înregistra la data de 18 noiembrie 516 de focare active de pestă porcină africană, din care 17 erau în exploataţii comerciale şi două în exploataţii comerciale de tip A. Un număr total de 310.415 de porcine erau afectate în focarele active, potrivit stiripesurse.ro

author avatar
Andreea Vlad
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger