AcasăNewsAtentatul din Strasburg pune la treaba Parlamentul European

Atentatul din Strasburg pune la treaba Parlamentul European

Europarlamentarii s-au trezit cu focuri de arma chiar in orasul unde-si au sediul

Intr-o rezolutie dezbatuta marti si adoptata miercuri cu 474 de voturi pentru, 112 impotriva si 75 abtineri, Parlamentul sugereaza o reintarire a rolului agentiilor UE precum Europol si Agentia Europeana pentru Gestionarea Operationala a Sistemelor Informatice la Scara Larga (eu-LISA)

Europarlamentarii s au trezit cu focuri de arma chiar in orasul unde si au sediul

Parlamentul a stabilit recomandarile pentru combaterea radicalizarii, imbunatatirea interoperabilitatii datelor si sprijinirea victimelor terorismului. Deputatii europeni si-au exprimat ingrijorarea privind schimbul insuficient de date intre agentii, dar si intre statele membre si autoritatile UE. Ei au subliniat ca in luarea masurilor pentru combaterea terorismului este importanta respectarea deplina a drepturilor fundamentele, inclusiv protectia datelor si libertatea de expresie.

Principalele masuri cerute de PR

Din acestea fac parte: Crearea unei liste de supraveghere a predicatorilor radicali din UE,monitorizare mai puternica pentru a asigura o securitate armonizata si trimiterea in judecata a ”luptatorilor reintorsi” si identificati in Europa, prevenirea posibilitatii ca teroristi condamnati sa obtina azil, pregatire specifica pe tema radicalizarii pentru oficialii UE si cei din statele membre, intarirea granitelor externe ale UE si controale corespunzatoare la toate punctele de trecere a frontierei folosind toate bazele de date relevante.

Print, online, propaganda, cutite, avioane

O masura importanta este solicitatea pentru proceduri legale pentru a proba glorificarea actelor de terorism si eliminarea din print si online a propagandei explicite de incitare la violenta. Eurodeputatii mai fac apel la  continuarea cooperarii si a schimbului de informatii dintre UE si Marea Britanie, la restrictii privind portul de cutite si interzicerea anumitor cutite periculoase dar si la includerea avioanelor private in Directiva PNR (privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR) pentru prevenirea, depistarea, investigarea si urmarirea penala a infractiunilor de terorism si a infractiunilor grave). Mai sunt cerute un sistem european de licente pentru cumparatorii specializati de precursori explozivi si nevoia urgenta pentru o definitie comuna la nivelul UE a ”victimelor terorismului”. In continuare, PE cere crearea unui Centru UE de coordonare a victimelor terorismului (CCVT) pentru a facilita acordarea de sprijin in caz de criza si asistenta in caz de atacuri teroriste, folosirea Fondului European de Solidaritate pentru a compensa victimele atacurilor teroriste de mare amploare si o cooperare mai buna cu statele non-UE, in special cu statele vecine.

Fara sloganuri goale si masuri nerealiste

Dupa vot, coraportorul, Monika Hohlmeier (PPE, Germania) a declarat: ,,Atacul care a avut loc marti in piata de Craciun din Strasbourg a fost un atac la adresa cetatenilor europeni si a valorilor si principiilor UE comune in cel mai negativ mod posibil. Incidentul ne-a dovedit din nou ca nu putem lasa in urma doar sloganuri goale si masuri nerealiste, ci trebuie sa ne concentram pe ceea ce face Europa mai sigura. In ciuda tuturor eforturilor facute in ultimii ani inca exista fisuri si modalitati mai eficiente de a combate terorismul”. Co-raportoarea, Helga Stevens (ECR, Belgia), a declarat: „Atacul terorist din centrul Strasbourgului, de marti seara, a evidentiat iminenta amenintare si urgenta absoluta pentru o mai buna abordare a acestei noi realitati triste. Noi recomandam bune practici, cum ar fi celulele locale anti radicalizare introduse in Belgia si punem victimele pe primul plan, prin solicitarea ca toate cheltuielile medicale sa fie suportate in cazul unui atac, iar procedurile de asigurare sa fie mai simple”.

Jihadul, bata-l vina

In ultimii ani, UE s-a confruntat cu un val fara precedent de atacuri teroriste, care au urcat problema de securitate pe primul loc in topul ingrijorarilor cetatenilor si au evidentiat problemele cu cooperarea si schimbul de informatii in domeniu. Ultimul raport TESAT al Europol a aratat ca atacurile comise de jihadisti au fost cele mai letale.TERR (comisia speciala pentru terorism) a fost mandatata cu examinarea, analizarea si evaluarea dimensiunii amenintarii teroriste in Europa, pe baza informatiilor primite de la autoritatile din statele membre, agentiile UE competente si expertii recunoscuti. Acestea includeau evaluarea fortelor existente pe teren care ar permite UE si statelor membre sa evalueze capacitatea de a preveni, investiga si de a trimite in judecata teroristii pentru crimele comise.

Finantarea terorismului

Pentru a combate finantarea terorismului, deputatii cer o trasabilitate mai buna a operelor de arta si antichitatilor, in special a celor care provin din zonele de conflict, precum si a fluxurilor financiare, identificarea utilizatorilor de carduri preplatite si portofele electronice, a platformelor de finantare participativa, a sistemelor de plata online si a sistemelor mobile de plati. O alta cerinta prevede ca locurile de rugaciune si alte institutii sa fie mai transparente cu privire la finantarile pe care le primesc, iar finantarile provenite din tarile terte care nu respecta democratia, statul de drept si drepturile omului sa fie interzise.

author avatar
Tudor Borcea
548 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger