AcasăNewsAtacat dur de Biden, Trump ia cu asalt Washingtonul. Prima întoarcere a...

Atacat dur de Biden, Trump ia cu asalt Washingtonul. Prima întoarcere a miliardarului după ce a părăsit Casa Albă

donald trumpDonald Trump, găsit vinovat de viol. Fostul președinte american, obligat să-i plătească despăgubiri uriașe femeii pe care a agresat-o sexual

Fostul președinte american Donald Trump se întoarce marți la Washington, o premieră de la tumultoasa sa plecare de la Casa Albă în 2021 și de la haosul provocat de asaltul de la Capitoliu.

Miliardarul, care cochetează din ce în ce mai deschis cu ideea unei candidaturi la alegerile prezidențiale din 2024, va vorbi la un eveniment al America First Policy Institute, un think tank condus de aliații săi.

„Va privi înainte, nu înapoi”

Discursul său vine la câteva zile după încheierea unei serii de audieri publice atent supravegheate de către Comisia specială a Camerei Reprezentanților privind atacul de la Capitol Hill, ai cărei membri au insistat că el este responsabil pentru atac.

Republicanul susține – fără dovezi – că alegerile din 2020 împotriva lui Joe Biden i-au fost furate, dar purtătorul de cuvânt al Institutului de politică America First a dat asigurări că Donald Trump va privi, marți, înainte, nu înapoi. „Va vorbi despre strategie politică”, a declarat Marc Lotter pentru CNN.

Audierile anchetei parlamentare – care au dezvăluit culisele atacului de la Capitoliu și încercările fostului președinte de a inversa rezultatul alegerilor pentru a rămâne la putere – par să-l fi afectat pe Donald Trump.

Biden: „A adus Evul Mediu”

Joe Biden, care la începutul președinției sale a încercat să nu menționeze numele predecesorului său, a criticat luni inacțiunea acestuia în timpul asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. În timp ce Donald Trump observa ceea ce se întâmpla din „confortul Casei Albe, „polițiști curajoși au trăit un infern demn de Evul Mediu (…) în fața unei mulțimi dezlănțuite care a crezut în minciunile președintelui învins”, a denunțat Biden, scrie Boursorama.

Donald Trump, în vârstă de 76 de ani, își păstrează un loc central în mediul republican. Se pare că și-a păstrat un nucleu de susținători loiali, ceea ce l-ar plasa în pole position în cazul în care ar decide să candideze la nominalizare.

Dar criticile îi afectează imaginea, permițându-le rivalilor săi – cum ar fi guvernatorul Floridei, Ron DeSantis – să câștige teren. Aproape jumătate dintre republicanii care votează în alegerile primare ar prefera un alt candidat decât Donald Trump, potrivit unui sondaj recent realizat de New York Times și Siena College.

Săptămâna trecută, Wall Street Journal și New York Post, deținute de influenta familie Murdoch, au publicat editoriale care au criticat comportamentul lui Donald Trump la 6 ianuarie 2021. Într-un articol neobișnuit de critic, New York Post a afirmat că miliardarul s-a dovedit a fi „nedemn” de a se întoarce la Casa Albă.

author avatar
Tudor Borcea