AcasăNewsAtac terorist in inima Instanbulului

Atac terorist in inima Instanbulului

Atacurile kamikaze revin pe teritoriul Turciei

Zece persoane au fost ucise si alte 15 ranite, ieri, in urma unei puternice deflagratii ce a avut loc in cartierul istoric si turistic Sultanahmet, in apropierea basilicii Sfanta Sofia si a Moscheii Albastre, in partea europeana a Istanbulului.

Atacurile kamikaze revin pe teritoriul Turciei

”Majoritatea celor ucisi erau turisti straini”, a anuntat vicepremierul Turc, Numan Kurtulmus. Identitatea victimelor nu a fost dezvaluita ieri, dar turisti germani (sase) , norvegieni si un peruvian figurau printre victime, potrivit postului CNN- Turk, relateaza Le Monde. Ulterior, serviciile de securitate au indicat un bilant provizoriu de cel putin zece morti si 15 raniti.

Parmi les blessésExplozia este cauzata ”de un atentat sinucigas comis de o persoana de origine siriana”, a declarat presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Autoritatile l-au identificat pe autorul acestui atac ca fiind un cetatean sirian nascut in 1998, a precizat Numan Kurtulmus intr-o scurta declaratie in fata presei. Martori citati de CNN-Turk au vorbit despre ”o explozie violenta”, ce a avut loc la ora locala 10.18, fiind auzita pana la piata Taksim, la mai multi kilometri distanta de Sultanahmet. Explozia a avut loc langa obeliscul lui Teodosius,  in apropiere de Moscheea Albastra, unul din principalele locuri turistice ale tarii, in cartierul Sultanahmet. Basilica Sfanta Sofia se afla la cateva zeci de metri departate. Cartierul a fost incercuit de fortele de ordine. Premierul Ahmet Duvutoglu a convocat o reuniune de criza la Ankara, la care au participat principalii responsabili in domeniul securitatii.

UE : Sustinem Turcia in lupta antiterorista

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogheriri, a prezentat condoleante familiilor victimelor precizand, intr-un comunicat, ca ”UE si Turcia sunt unite in lupta impotriva terorismului”, o prioritate stabilita in cursul summit-ului UE-Turcia din noiembrie, informeaza 7sur7be. Presedintele Consiliului european, Donald Tusk, a condamnat de partea sa acest ”atac terorist brutal”. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a condamnat, la randul sau, ”cu fermitate” atacul din Istanbul si a reiterat solidaritatea cu poporul turc.

author avatar
Tudor Borcea
178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger