AcasăNewsAtac la sănătatea publică! Fără tratament, bolnavii se transformă în zombie

Atac la sănătatea publică! Fără tratament, bolnavii se transformă în zombie

Bolnavii de tiroidă sunt disperați că nu își mai pot procura medicamentul vital

Criza de Euthyrox, un medicament vital pentru sutele de mii de români cu afecțiuni tiroidiene, nu a fost rezolvată nici acum de Ministerul Sănătății. Endocrinologii spun că, fără tratament, acestor bolnavi li se reduc la minimum toate funcțiile, inclusiv cele ale intelectului.

De la sfârșitul lunii ianuarie 2020, românii cu afecțiuni ale tiroidei au intrat în panică după ce medicamentul care îi ține în viață și funcționali, Euthyroxul (Levotyroxina), a dispărut din farmacii. Deși ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța că firma germană care produce medicamentul va suplimenta în mai cantitatea destinată României, în continuare bolnavii nu își pot procura tratamentul. ”Pacienții mă sună disperați să-mi spună că nu găsesc Euthyrox și nu înțeleg de ce a apărut această criză. Poate pentru faptul că este un medicament prea ieftin, altă explicație nu am. Necazul este că, mai ales pacienții cu cancer de tiroidă, care nu mai au deloc, trebuie să ia o doză mai mare decât cei care au doar insuficiență. Apar astfel probleme, pentru că oamenii ajung în insuficiență tiroidiană și toate procesele metabolice sunt încetinite, inclusiv imunitatea și devin foarte vulnerabili. Plus că nu pot performa normal, au o gândire mai lentă, o vorbire mai lentă, toate procesele sunt încetinite. Este o mare problemă, Comisia de Endocrinologie din Ministerul Sănătății ar trebui să se ocupe și să rezolve problema, că este deja de câteva luni această criză. Oamenii sunt și speriați, mai fac și rezerve tocmai pentru faptul că nu au fluență la aprovizionare și îi înțelegi, că ei depind de acest medicament. Euthyroxul substituie hormonul tiroidian care, după operații, nu mai există. Este foarte important pentru că influențează în primul rând activitatea intelectuală, creierul, toate sunt reduse, memoria, vorbirea, rezistența la infecții, dar și toate aparatele, cardiovascular și celelalte. Hormonii tiroidieni influențează toate procesele metabolice. Și toate acestea fac ca bolnavii să ducă o existență mizerabilă”, ne-a declarat dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinolog la Institutul ”Parhon”.

Bolnavii sunt de vină

Atât ministrul Tătaru, cât și președintele Agenției Naționale a Medicamentului au arătat cu degetul spre bolnavi, care au fost acuzați că și-au făcut stocuri. ”Noi am fost anunțați despre lipsa acestui medicament după jumătatea lunii ianuarie, iar sesizările s-au înmulțit în februarie, apoi în martie și aprilie. Noi am început verificările la compania producătoare ca să vedem dacă și-a respectat obligația de serviciu public. Noi nu știm câți bolnavi au nevoie de acest medicament, că nu avem niciun registru, dar s-a mers pe istoricul de consum. Compania a produs pentru România aceeași cantitate ca și anul trecut, dar, pe anumite concentrații ale medicamentului, consumul a crescut cu 50%. Practic, s-au epuizat stocurile la distribuitori și la farmacii și nu s-a pus pe piață o cantitate suplimentară, care să acopere această lipsă. Realitatea a arătat, mai ales în perioada de criză, că Euthyroxul s-a eliberat și fără rețetă, iar pacienții și-au făcut stocuri. Și asta s-a întâmplat și în celelalte țări, nu numai în România. Ar fi bine ca oamenii să-și procure doar o cutie, care le ajunge trei luni. Oricum, noi am avut discuții cu firma producătoare pentru a suplimenta cantitatea pentru țara noastră, dar aceștia ne-au comunicat că, dacă vor produce mai mult acum, există riscul ca, peste o lună, două, să ne micșoreze cantitatea. Eu sper să nu se întâmple așa și să se reglementeze aprovizionarea, ca să nu mai existe sincope”, ne-a declarat Roxana Stroe, președintele Agenției Naționale a Medicamentului.

Ministerul trebuie să ia măsuri

În afara micilor stocuri făcute de pacienții disperați că vor rămâne fără acest medicament vital, există însă și posibilitatea exportului paralel. Fiind atât de ieftin în România, distribuitorii ar câștiga mult mai mulți bani dacă l-ar vinde în alte țări europene, unde prețul este de 4-5 ori mai mare. ”Cei de la Agenția Națională a Medicamentului ar trebui să investigheze dacă cumva Euthyroxul a fost comercializat în afara țării, pentru că atunci cantitatea necesară pacienților români a devenit insuficientă. Apoi trebuie văzut dacă nu sunt probleme de fabricație în momentul de față la compania germană. Și dacă se întâmplă asta, sigur au anunțat autoritățile române. Există însă posibilitatea ca cei de la Compania Națională Unifarm să aducă pe un canal de nevoi speciale o cantitate suficient de mare de Euthyrox de oriunde din Uniunea Europeană. Consumul nu poate să crească, pentru că numărul de pacienți nu a explodat peste noapte. Distribuitorii au avut și au în continuare posibilitatea să exporte acest produs și este posibil ca această criză să fie provocată de acest export intracomunitar”, ne-a precizat Marius Daniel Șișu, fost președinte al Agenției Naționale a Medicamentului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
785 afisari

3 COMENTARII

  1. Ca ceaușescu ! Îi dadeau la tvr pe românii care își cumparasera un sac de cartofi( cu filmare în debara!) zicănd ca din cauza lor era lipsa pe piața! Incompetenților!

  2. „Guvernul meu” sa nu mai tina spitale goale si inchise pacientilor.O sa avem decese din alte cauze mai multe decat de covid.
    Sunt deja amenajate spitale in corturi si containere pt urgente covid…si alea goale…
    Doar daca se va impune ar trebui sa se extinda la spitale.
    Dar cea mai mare provocare si ar trebui sa fie obligatorie testarea tuturor oacientilor la internare.Dupa rezultat sa fie mutati pe sectie.

  3. Eu cunosc 2 cazuri de bolnave care s-au operat la spitale private pt. ca au fost refuzate de spitalele de stat.Nu puteau astepta, una avea o tumoare maligna, cealalta hernie de disc cu dureri cumplite si risc de paralizie. Poate motivul refuzului a fost tocmai indrumarea spre spitale private.Ar merita sa dea in judecata CNAS si sa recupereze banii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger