AcasăNewsAtac chimic în România. Invazie de produse cu mercur!

Atac chimic în România. Invazie de produse cu mercur!

Autoritățile române nu au luat niciun fel de măsură pentru protecția populației

Țările europene au intrat în alertă maximă după ce piețele, inclusiv cea din România, au fost invadate de produse care conțin cantități uriașe de mercur. Acestea provoacă sterilitate și deteriorează rinichii, creierul și sistemul nervos.

Autoritățile române nu au luat niciun fel de măsură pentru protecția populației

Autoritățile din statele Uniunii Europene au intrat în panică după ce au depistat tone de produse cu conținut ridicat de mercur care afectează grav sănătatea oamenilor și provoacă sterilitate, atât la bărbați, cât și la femei. Este vorba despre 18 produse cosmetice diferite pentru albirea pielii, sub formă de creme și săpunuri, provenite din Cote d’Ivoire, Pakistan, Franța, India, Italia, Statele Unite și Liban, precum și de proveniență necunoscută. Safety gate, sistemul european de alertă, a avertizat consumatorii să nu cumpere produsele de acest gen cu mărcile So Clair-Skin whitening & ligthening soap, Diana – Creme C.T.R., Seven herbal – Ubtan, Fair One – Natural fairness cream, New Face – Whitening cream, V.I.P – Face beauty cream, Fair & White – Lait aha-2, Golden Care -Extra whitening cream with fruit extracts, Fair & White -Savon gomnant exfoliating soap, Fair & Lovely -Advanced multi vitamin, O’Tentika -Fade out cream, Perfect White -Lightening beauty cream, Daggett & Ramsdell -Knee & elbow lightening cream, Nature Secrete -Lightening Serum Anti-Ageing, Fair & White -Creme Power C – Exclusive Whitenizer, Fair & White -Ultra moisturising body cream, Carotone -Black Spot Corrector, Golden Pearl -Beauty cream. Toate alertele au fost trimise de autoritățile din Norvegia, care, în urma analizelor făcute acestor produse, au depistat cantități de mercur de până la 25.400mg/kg.

Produsele ar trebui orpite la vamă

Fostul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, ne spune că aceste produse ar trebui oprite la graniță, pentru că, după ce au intrat în țară, este foarte greu să le depistezi.

”Eu mă ocup în continuare de raporturile dintre autoritatea noastră și Direcția Vămilor pentru a ne permite accesul la controlul containerelor la graniță. Legea ne permite acest lucru, dar cei de la Direcția Vămilor nu-și doresc să fim acolo. Aceste produse trebuie oprite înainte de a intra în țară, nu să alergi de nebun prin farmacii sau cine știe ce buticuri să le cauți. În loc să ne cheme la fiecare container, le lasă să treacă. A fost hilară situația în care îmi arăta cel de la vamă o declarație de conformitate a unui chinez pentru produsele pe care voia să le introducă în țară. Noi le-am oprit pe toate, pentru că nu avea niciun buletin de analiză asumat de vreun laborator autorizat european”, ne-a declarat Horia Constantinescu, fostul președinte al ANPC. Totodată, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor Infocons, Sorin Mierlea, atrage atenția că pătrunderea unor produse periculoase pentru sănătate este o problemă gravă și o deficiență la nivelul statului cu privire la monitorizarea produselor. ”În momentul în care discutăm de alerte rapide este obligația statului român să monitorizeze, să retragă și să facă publică alerta, pentru ca românii să fie protejați. Pentru că gradul acesta de neîncredere în produsele de import, în special în cele vândute on-line, este absolut justificat”, a afirmat Sorin Mierlea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.410 afisari

1 COMENTARIU

  1. Recunosc , imi place sa ma fardez si sa-mi bag silicon in botox , norocul meu ca folosesc vaselina de tanc inclusiv la interectia bulevardului fesier , musterii sa stea linistiti , nu pot fi contaminati cu mercur si nu raman sterili . Prestez si pe caiet , rog seriozitate !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger