AcasăNewsAsta ne mai trebuia! România va fi lovită de foamete

Asta ne mai trebuia! România va fi lovită de foamete

Stare de urgență în agricultură din cauza secetei. Unde este ministrul Oros?

Seceta și variațiile de temperatură au început să distrugă deja culturile de cereale, atrag atenția fermierii români. Situația este la fel de dramatică și în Europa, dar și pe continentele mari producătoare de cereale din lume, astfel că, anul acesta, România riscă să fie afectată grav de foamete.

Stare de urgență în agricultură din cauza secetei. Unde este ministrul Oros?

Fermierii din România au intrat deja în panică. O bună parte a culturilor de cereale a fost deja compromisă, iar prelungirea secetei și temperaturile de îngheț înregistrate noaptea riscă să compromită masiv producția din acest an. ”Noi tot am sperat că vor fi precipitații, pentru că știam că martie este o lună ploioasă, aprilie la fel, dar cel puțin în următoarele 10 zile din aprilie nu se anunță nimic. Iar culturile de toamnă, grâu, orz, rapiță, suferă cum n-au suferit niciodată din cauza lipsei de apă. La secetă s-au mai adăugat și variațiile de temperatură, care ne-au dat mari bătăi de cap, deja putem vorbi de pierderi, ținând cont de faptul că diferența de temperatură între zi și noapte depășește de multe ori 15 grade. În zona Moldovei, în ultimele două nopți au fost temperaturi de minus 7- minus 8 grade, iar temperatura resimțită în aer a fost de minus 11- minus 12 grade Celsius. Pomii fructiferi, și aici mă refer la cais, la piersic și chiar la cireș, au fost afectați în totalitate, adică, practic, anul acesta ne vom uita numai la frunze, că fructe nu o să avem. La culturile de cereale, avem deja 15% pierderi până acum, iar săptămâna viitoare se anunță tot temperaturi negative și fără precipitații, fapt care va ridica foarte mult procentul de pierderi. Gândiți-vă la culturile de primăvară, care, pe fondul căldurii de peste zi, au intrat în vegetație și sunt supuse înghețului noaptea. Este posibi să le pierdem și pe acestea. Dacă mai persistă seceta și variațiile de temperatură, perspectivele sunt foarte sumbre la toate culturile. Avem o lună și jumătate de când plantele au intrat în vegetație și nicio picătură de ploaie. Dacă până în mai nu avem ploi, șansele să avem producție sunt foarte mici. Asta ne mai trebuia acum, în contextul pandemiei. Dacă mai avem și eșecul cu aprovizionarea alimentară, chiar că va fi o mare problemă. Și asta nu este numai în România, ci în întreaga Europă. În Australia și în America de Sud au fost și acolo probleme și au avut producții foarte mici. Dacă și în zona Europei și a Americii de Nord vor fi la fel, unde semnele nu sunt deloc bune, va fi afectată securitatea alimentară. Lucrurile sunt foarte grave. În situația în care oficialitățile din țara noastră ar face o analiză serioasă și corectă, ar trebui să se limiteze exporturile la cereale, măcar pentru un an de zile, pentru a asigura hrana românilor”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

”Nici nu știm dacă mai avem ministru la Agricultură”

Conducerea LAPAR avertizează că este nevoie de măsuri urgente în agricultură și critică, în același timp, absența ministrului de resort, în condițiile în care producătorii se confruntă cu probleme grave. ”Potențialul nostru este de trei ori consumul României și sperăm să ajungem măcar să putem asigura necesarul pentru piața internă. Un coleg de la Brăila spunea ieri că are nevoie de apă pentru irigații. Ministerul Agriculturii, de vreo șase luni de zile, îl cauți prin presă, să vezi dacă mai este vreunul acolo. Este o situație extremă, este lipsă de precipitații, lăsând epidemia la o parte, că de asta se ocupă alte ministere. Ministrul trebuie să vadă ce resurse găsește pentru a da drumul la apă, pentru a umple canalele cu apă, să irige acolo unde sunt instalații, să mai salvăm cât de cât ceva. Ar trebui să creeze posibilitatea unor credite pentru ca agricultorii să-și achiziționeze inputuri (materialele necesare înființării unei culturi) mult mai rezonabile la preț. Încă nu s-au terminat de dat banii pe APIA, deși activitatea APIA este suspendată și nu știu ce se va întâmpla nici cu depunerea cererilor, că nu poți cere agricultorilor să trimită online, că din cei 900.000, doar 200.000 au studii superioare, medii sau școli profesionale și nu le poți cere să fie experți în computere. Cu aberația asta cu cereri online, sigur o să rămânem fără fonduri exact în cea mai cumplită perioadă pentru România”, ne-a mai precizat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.569 afisari

13 COMENTARII

  1. Eu cred ca pentru protecții sociale si economice erau mai nimeriti socialii la executiv.
    Ghinion.

  2. asta subventii mai da .mai lupta sa le aduca , ca prima masura a fost sa ancheteze magazinele lui Daia ca altceva nu avea in program !!!!!!un tradator !!!!!

  3. Da Merkel de ce invita romanii sa recolteze legumele pe camp? La ei ni batuie coronavirusul?

  4. Se poate afla repede ,citind in istoria recenta,cand am mai avut foamete in Romania.Intre sept.1944 si sept.1964,cu mici corectii,foamete grava pana in 1953 cand marele stapan de la est dispare,dupa care urmeaza alta etapa dura pana la retragerea trupelor de ocupatie sovietice in 1958.Cand seful de atunci al statului roman taie ventuzele sivietice provocatoare de foamete si nu numai,acesta a fost executat.Am fost pedepsiti cu seceta din 1965-68,provocata de sovietici prin haarp-ul lor,numai ca seful de atunci al statului roman si-a luat masuri de contracarare,mai ales prin constructia unui sistem de irigatii in tot Baraganul,in prezent aproape distrus.Pentru a continua razbunarea ni s-au mai dat si inundatii in 1970 si 75,ca sa ne invatam minte a fost executat si ultimul sef al statului.De 30 de anii sefii statului executa la ordin si la timp dispozitiile stapanilor Coloniei,nu mai inteleg de ce suntem pedepsiti din nou cu o seceta prelungita,prin aceleasi mijloace de razboi meteorologic satelitar,al cui nu se mai stie,poate stiu unii dar nu ne spun si noua.

  5. Romania daca are o strategie politica unitara poate deveni superputere mondiala.
    Sa nu uitam potentialul agricol al tarii am devansat Franta la porumb si malai.
    Romania aproape a redevenit Granarul Europei deci poate si mondial nube frenezie.
    Odata agricultura sigura invigorezi forte fermele deci productia de carne si subproduse din carne.
    Piscicultura – avem lacuri balti rauri parauri canal mare, Dunere, crescatorii si in special Delta… eu sincer am cumparat de razboi acum o conserva de stavrizi din Atlantic… buna si ia dar noi nu ne cunoastem potentialul!!!
    Apa-un element forte in exportul in tarile calde-Orient Indii de est or vest africii…
    Apa minerala in refortificare postmedicala sau de masa element cheie unic in lume…
    Potentialul fabricilor romanesti in productia de bere… Asta doar pentru betia de reusita isbanzii dar nu ma refer betivilor la bere ci la drojdia din bere esentiala in pita crestina…
    Alcoolul din cereale in dezinfectanti de tot felul..
    Fructe… Cati meri am vazut eu in tara noastra? Omul si marul, omul si marul
    Alaturi de Basarabia cu care putem sa ne unim ca la 918,putem deveni lideri mondiali in vin.
    Eu ȘTIU ce zic si ce beci au…
    Materia cenusie obligata Slava Doamne, sa ramana in tara! E mai mult ca aur galben negru au verde.
    Etc.

    HAI ROMANIA HAI DNA!

  6. ROMANIA NEGUVERNATA DE 30 DE ANI !,O ROMANIE TRADATA DE GASTILE DE DERBEDEI AJUSI LA PUTERE PRIN VOINTA CELOR CARE NE-AU VANDUT SI NE VAND CU FIECARE OCAZIE.
    TOATE ACESTE ADUNATURI CE-SI ZIC GUVERNE NICIODATA N-AU FOST PREGATITE FIE CA A VENIT PRIMA ZAPADA ,FIE CA A FOST O INUNDATIE ,IAR DUPA CE AU VANDUT TOT CA SA SE FACA GA GUVERNEAZA AU IMPRUMUTAT BANI GAJIND RESURSE ,AURUL TARII,PAMANTUL SI FACIND ROBI COPII COPIILOR NOSTRI PE GENERATII.
    NU S-A TERMINAT DEZASTRU CU PANDEMIA CORONA SI SE ARUNCA IN MEDIA DEZASTRUL DIN AGRICULTURA
    SECETA ,INGHETURILE TARZII,SI FOAMETEA UN SPECTRU AL MORTII .
    UNDE-I CANALUL SIRET- BARAGAN INGROPATA INVESTITIA DE 30 DE ANI !,UNDE-S CELE 3,5 MILIOANE DE ha IRIGABILE ??-VANDUTE LA STRAINI !!,UNDE-I STRATEGIA ACESTEI TARI ??,NU-I !!-AVEM DOAR GUVERNE DE TRADATORI SI DE ANALFABETI .

  7. @ Bă da ce e statul să acorde garanții pentru credite, societate liberală de binefaceri, ? Ăstora de la Ministerul Economiei nu li s-a zis că este și neconcurențial și neconstituțional ca statul să acorde garanții la creditele pentru unele firme, sau afaceri, ?

  8. @ Deci, opinați că soluția liberală viabiă ar fi ca, Administrația Prezidențială, Guvernul,, Armata, Jandarmeria, Poliția , serviciile secrete, instanțele, Parlamentul și administrația locală ,deci toate instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică, administrație și justiție , să nu își mai încaseze salariile ,indemnizațiile, alte venituri, pentru perioada pandemiei, ca sancțiuni pentru ineficiență și măsuri de prevenție necorespunzătoare, ?
    Remarcați și că victimele unor astfel de pandemii pun în evidență și aspecte infracționale ale activității celor puși să gestioneze, ca reprezentani ai statului, astfel de responsabilități sociale, ?

  9. IN Romania avem ACADEMII fără număr……!
    SISTEMUL DE INVATAMINT din Ro se afla in cadere libera si incurajeaza analfabetismul precum si distribuirea de diplome de liicenta si doctorat contracost sau in mod ilegal dar si certificate de studii de toate tipurile, impostorilor si cretinilor care pe baza lor pot inclusiv sa predea “prostologia” in institutiile de invatamint, inclusiv cel superior sau datorita sistemului politic clientelar TICALOSIT sa ajunga in functii IMPORTANTE de decizie publica unde, din lipsa de potential stiintific, genereaza contraperformanta si implicit regres pentru viitorul natiunii romane. Aceste fenomene conduc in mod dramatic la dezvoltarea imposturii si CORUPTIEI in Romania, cu toate consecintele sale nefaste “impostura si diletantismul genereaza coruptie si invers”.
    Slaba calitate a invatamintului romanesc nu poate fi sesizata si remediata de politicieni, fosti sau actuali securisti stalinisti ori guvernanti deoarece in majoritatea cazurilor copiii acestora invata si studiaza inca de la varste fragede in strainatate, cei mai multi cu finantare indirecta din banii publici. Cei care isi dau copii de mici la studii in afara tarii si au o parte a familiei stabilita in strinatate nu pot invoca motive serioase credibile pentru a face politica in Romania. Obiectivul lor de baza este sa-si umfle conturile cu bani furati pe toate caile posibile din societatea romaneasca contribuind din plin la instaurarea sclavagismului modern in Ro.
    Foarte multi SUBMEDIOCRI sau SEMIDOCTI dintre parlamantari, guvernanti, oameni din administratie, justitie, ordine publica si aparare, animati de lacomie sau/si grandomanie, desi cerintele functiilor publice pe care se regasesc nu pot fi satisfacute intr-un mod onorabil, din diverse motive subiective inclusiv din INCOMPETENTA, acestia primesc sume importante de bani de pe urma titlurilor de doctorat (PLAGIATORI) si a catedrelor universitare (de stat sau particulare) pe care si le atribuie in mod abuziv si fictiv, bineinteles in virtutea functiilor detinute (unora dintre ei li se platesc intr-o zi cursuri de predare ce depasesc 24 de ore). Acesta este modul MAFIOT de actiune(operare) ce contribuie fatalmente la decaderea actului de invatamint si totodata la ineficienizarea functiilor publice si decredibilizarea institutiilor statului de drept.
    Actiunile aventuroase, infantilice si iresponsabile intreprinse IN DOMENIILE INVATAMINTULUI SI SANATATII in perioada postcomunista (care au vizat doar estorcarea pe variate cai a banului public) de catre diverse grupuri mafiote au ca rezultat pe termen lung, condamnarea viitorului natiunii la incultura, lipsa de vigoare regres economico-social si la disparitia natiunii romane.
    Institutiile statului sunt neperformante datorita dominarii lor de catre impostori, semidocti, submediocritati (cei valorosi ori specialisti adevarati, unii din motive de umilire altii din lacomie au trecut de partea celor care dauneaza interesului societatii ori s-au oferit cu orice risc sa slujeasca criminalitatii) sau clanuri constituite pe baza diverselor principii neortodoxe. In majoritatea situatiilor acestea functioneaza dupa cum le dicteaza interesele nelegitime , mai ales in cazul celor cu atributii de reglementare si de aplicare a legii care au inventat “FURTUL LEGAL”. Aceste anomalii sau aberatii dovedesc ca Romania ar fi tara fara rost ori ca n-ar avea nici un orizont pentru viitor. Mecanismele generate de institutiile “hibrid” (comunisto-capitaliste) ale statului experimentate de majoritatea romanilor le-au produs acestora mari deziluzii si grave dezamagiri, umilinta si dispret. Esecurile Romaniei, reflectate in lipsa de reactie si subrezenia institutiilor sale fundamentale ce mimeaza democratia au generat inclusiv atitudini de respingere, fata de integrarea definitiva, din partea unor conducatori ai statelor membre ale U.E.
    Cultura, ADN-ul istoriei neamului romanesc si stiinta (invatamantul)cea mai importanta resursa a progresului general, in Ro sunt batjocorite si tratate cu indiferenta ori lasate arbitrariului de catre POLITRUCII infantili pentru indobitocirea neamului romanesc. Acum in vremuri tulburi pentru guvernarea tarii poate intelege orice roman de ce marii oamenii de cultura si de stiinta ai neamului nostru au emigrat fiindca nu au putut vietui in Ro, pentru a fi patrioti desavarsiti, ei s-au dăruit omenirii cu pasiune pe teritoriul altor tari.
    Numai valorile umane superioare, adevarate, inzestrate cu talent, inteligenta, mestesug competitional, harnicie si moralitate, omenie, sentimente de compasiune, impreuna cu procesul complex de instruire superioara a membrilor societatii pot constituii resursele si caile pasnice sigure si garantate ce pot aduce Romaniei progres si modernitate, caracteristici mult dorite si necesare in cultura, economie, industrie, agricultura, turism, educatie, sistem de sanatate publica, administratie centrala si locala, justitie etc.
    Valorificarea experientei si a potentialului uman inventiv precum si a stiintei sau iscusintei poporului roman in folosul sau, in scopul realizarii progresului national ori a obiectivelor de interes general se poate materializa in actul politic sau al administratiei publice, in reducerea riscurilor economice si ai instabilitatii sociale numai daca exista in evolutia fireasca a societatii romanesti ca piatra de capatai STRATEGII viabile necesare elaborarii de politici publice macro si micro economico-sociale.

  10. @ Deci, considerați că este firesc ca ăștia de gestionează treburile statului în mod neprofesionist și cu victime să nu își mai ia salariile , indemnizațiile , ale venituri, cât durează chestia cu Covidul, ?

  11. Intr-o democratie reala, UN POLITICIAN DE ELITA (model) necesar unei societati moderne bazate pe cunoastere, trebuie sa fie un intelept, sa priveasca particularul prin prisma generalului si intr-un acelasi elan de gindire sa cuprinda deopotriva abstractul si concretul. Trebuie sa vada prezentul in lumina trecutului, pentru scopuri situate in viitor. Nici o parte a naturii umane sau a institutiilor omenesti nu trebuie sa-i scape cu totul din vedere. El trebuie sa fie dezinteresat si in acelasi timp sa vizeze un scop; sa fie distant si incoruptibil dar cu picioarele pe pamint ca un om de stiinta. Sa aiba viziuni si spirit dezvoltat pentru afaceri publice si voluntariat si nu pentu afaceri mafiote. (Indivizi cu discernamintul afectat, incompetentii si cei cu instincte de rechin nu au ce cauta in politica sau viata publica).
    Un popor nu se poate dezvolta fara a avea repere sau propriile modele de oameni valorosi a caror exemplu sa le fie urmat sau care sa constituie seva de unde sa se hraneasca spiritual. Lipsa unor asemenea valori sau principii inseamna dezradacinare si apoi pieirea neamului respectiv. Din acest punct de vedere politica romaneasca postcomunista are o manifestare nefasta;
    – Societatea Civila Organizata, ca factor esential de influentare a puterii, baza de formare si rampa de lansare a membrilor elitei politice (notiuni care inca nu au reprezentare reala pentru societatea romaneasca), trebuie sa aiba taria si capacitatea necesara pentru a reactiona in diverse moduri sa împiedice desfriul clasei politice petrecut in cei 28 ani de postcomunism;

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger