AcasăNewsASSAI trage semnalul de alarmă: Împing către faliment service-urile auto!

ASSAI trage semnalul de alarmă: Împing către faliment service-urile auto!

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) atrage atenția, într-un mesaj transmis luni, asupra faptului că activitatea service-urilor independente este grav afectată de distorsiunile de pe piața asigurărilor, în condițiile în care Euroins tergiversează nejustificat decontarea reparațiilor, în pofida reglementărilor legale în vigoare.

„Service-urile auto independente se confruntă cu mari probleme din cauza faptului că Euroins refuză să respecte reglementările legale în vigoare și apelează la tot felul de tertipuri pentru a nu plăti despăgubirile pe care le datorează. În ultima perioadă, acest asigurător refuză primirea documentelor de reparații de la service-urile auto. De asemenea, refuza dreptul pagubitilor de a deconta închirirerea unei alte mașini în perioada în care mașina avariată a este în service, invocând nejustificat că documentația ar fi incompletă sau eronată. Asigurătorul are numeroase metode ilegale de a tergiversa achitarea despăgubirilor, care înclacă prevederile legislației în vigoare. Practicile ilegale ale acestui asigurător sunt dovedite chiar de propriile documente interne care au fost publicate în mass-media”, a declarat președintele ASSAI, Dan Barbu.

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente pune accentul pe necesitatea intervenției Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru respectarea prevederilor legale de către toate companiile de asigurări autorizate să funcționeze pe piață.

„Misiunea ASF este să supravegheze activitatea companiilor de asigurări și să verifice respectarea de către acestea a tuturor prevederilor legale. Rolul ASF nu este să închidă ochii când Euroins încalcă flagrant dispozițiile Legii nr. 132/2017 și prejudiciază întreaga piață a asigurărilor, clienții asigurați și piața de reparații auto. Service-urile sunt împinse către faliment din cauza sumelor pe care acest asigurător refuză să le deconteze prin faptul că nu primește sau refuză să înregistreze dosarele de daună pe care le cataloghează abuziv ca fiind incomplete. ASF are obligația de a verifica activitatea tuturor companiilor de asigurare și de a dispune măsurile necesare pentru ca acestea să respecte prevederile legale atât în ceea ce privește indicatorii de solvabilitate, dar și a obligațiilor pe care le au față de clienții lor. Atrag atenția că nerespectarea reglementărilor legale poate genera insolvențe sau falimente în lanț, atât în piața asigurărilor, cât și în rândul service-urilor, cu un impact semnficativ în economie și asupra PIB-ului României”, a subliniat președintele ASSAI.

În plus, oficialul Asociației a subliniat necesitatea realizării de reparații auto de calitate în condițiile în care tendința companiilor de asigurări este să deconteze mai ușor reparațiile făcute de clienții lor în „regie proprie”, deoarece pot plăti depăgubiri cât mai mici. „În cazul reparațiilor în „regie proprie”, clienții sunt obligați de către companiile de asigurări să se descurce cum pot pentru a-și repune autoturismul în funcționare și în niciun caz nu vorbim de reparații conforme. Reparațiile care nu sunt de calitate afectează siguranța circulației pe drumurile publice și pun în pericol atât viața proprietarului mașinii reparate neconform, dar și a celorlalți participanți la trafic. Tocmai din acest motiv, ASF trebuie să înceapă să-și facă treaba și să nu mai închidă ochii la practicile ilegale la care apelează companii precum Euroins”, a declarat Dan Barbu.

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente a sesizat în mai multe rânduri conducerii Autorității de Supraveghere Financiară modul în care Euroins tergiversează decontarea despăgubirilor.

author avatar
Andrei Coman
591 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai daca puneti 600 lei ora de manopera si adaosuri de peste 3000% la piese! Cum sa va plateasca!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger