AcasăNewsAssad l-a asigurat pe Putin ca este pregatit sa respecte incetarea focului

Assad l-a asigurat pe Putin ca este pregatit sa respecte incetarea focului

Siria, SUA si Rusia bat palma pe un ipotetic armistitiu din care nu fac parte insa ISIS si Front al-Nusra

Presedintele sirian i-a dat asigurari omologului sau rus ca este gata sa respecte proiectul acordului acordului americano-rus de incetare a focului intre regimul si opozitia in Siria, a anuntat, ieri, Kremlinul.

Siria, SUA si Rusia bat palma pe un ipotetic armistitiu din care nu fac parte insa ISIS si Front al-Nusra

Bashar al-Assad ”in special a confirmat ca guvernul sirian este pregatit sa contribuie la punerea in practica a acordului de incetare a focului”, a precizat Kremlinul, intr-un comunicat difuzat in urma unei convorbiri telefonice intre cei doi presedinti, informeaza RTBF. Potrivit aceleiasi surse, Assad si Putin au ”subliniat importanta unei lupte fara compromis contra ISIS, Front al-Nosra si a altor grupari teroriste, considerate ca atare de ONU”. Ministerul sirian al Apararii a declarat, marti, ca regimul accepta armistitiul dar ca operatiunile militare contra gruparilor ”teroriste” vor continua. Intrarea in vigoare a incetarii focului, prevazuta vineri (la ora locala 00h00) ar putea fi insa impiedicata pentru ca ea nu implica influentele grupari jihadiste precum ISIS si Front al-Nosra (ramura siriana a Al-Qaida) care controleaza zone vaste din teritoriul sirian. De la inceputul conflictului, in 2011, din Siria, conflict soldat pana acum cu 270.000 de morti, potrivit unui nou bilant al Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDH), regimul Assad nu face nici o distinctie intre militanti, rebeli si jihadisti, pe care-i califica deopotriva ”teroristi”. Guvernul sirian a acceptat conditiile acordului de incetare a focului si s-a angajat sa se coordoneze cu Rusia pentru a decide care grupari si zone vor fi incluse in procesul de ”incetare a ostilitatilor”, a informat agentia Sana, citand surse din ministerul de Externe sirian. De partea sa, Washington a cerut opozitiei siriene sa se conformeze conditiilor armistitiului.

John Kerry evoca un plan B

Anterior anuntului Kremlinului, secretarul de Stat american John Kerry a admis, marti, in Senat, ca un eventual ”plan B” pentru Siria va fi examinat in cazul unui esec al procesului diplomatic si politic pe care Rusia si SUA incearca sa-l avanseze, in special via armistitiul asteptat vineri noapte. Acordurile internationale prevad un proces de tranzitie politica in Siria, alegeri si o noua Constitutie, in urmatoarele luni. ”Vom afla intr-o luna sau doua daca acest proces de tranzitie este unul serios”, a declarat Kerry, care face eforturi diplomatice de trei ani pentru a gasi o iesire din conflictul sirian. ”Daca nu va fi cazul, optiunile unui plan B vor fi evident examinate”, a continuat acesta, fara a oferi detalii. Informatii cu privire la acest ipotetic ”plan B”, care ar pune si mai mult accent pe optiunea militara, au circulat de la inceputul acestei luni in randurile diplomatilor si a mass-media.

Hotline Moscova-Washington

Centrul de coordonare vizand reconcilierea beligerantilor in Siria si-a inceput lucrul la baza aeriana Khmeimim din Latakia, a indicat ministerul rus al Apararii, informeaza Russia Today. Unitatea va controla respectarea incetarii focului de catre diferiti beligeranti dar va stabili si contacte intre guvernul sirian si opozitie, a indicat, marti, purtatorul de cuvant al Apararii, Igor Konacenkov. Gruparile opozitiei care decid observarea incetarii focului si lansarea de negocieri de pace vor avea posibilitatea sa se adreseze direct centrului, 24 de ore din 24, via un numar comun SUA si Rusia. Centrul va asigura si furnizarea de asistenta umanitara, a adaugat Konacenkov. De partea sa, Moscova a transmis toate contactele armatei americane si se astepta, ieri, ”la reciprocitate” din partea Statelor Unite. Un serviciul telefonic pentru supravegherea armistitiului urmeaza sa fie pus la punct intre cele doua tari, potrivit acordului din 22 februarie.

Erdogan: Militiile kurde trebuie excluse din armistitiu

Militiile kurde din Siria, pe care Turcia le considera ”teroristi” trebuie excluse din acordul de incetare a focului, la fel si jihadistii ISIS si Front al-Nosra, a  declarat ieri presedintele Turciei, Recep Erdogan, informeaza AFP. Erdogan a facut referire la Partidul de Uniune Democratica (PYD) , principala formatiune kurda in Siria si la Unitatile de Protectie a Poporului (YPG), bratul inarmat al PYD.

author avatar
Tudor Borcea
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger