AcasăNewsAsistenta juridica gratuita pentru victimele unor infractiuni

Asistenta juridica gratuita pentru victimele unor infractiuni

Solicitantii vor fi reprezentati gratuit in instanta de catre avocati

Victimele anumitor infractiuni sau apartinatorii persoanelor decedate in urma unor fapte penale au dreptul sa ceara asistenta juridica gratuita – un avocat – pe tot parcursul procesului.

Solicitantii vor fi reprezentati gratuit in instanta de catre avocati

Actul normativ care reglementeaza asistenta juridica a statului este Legea 211/2004 privind protectia victimelor unor infractiuni. Conform legii, asistenta judiciara gratuita in materie penala inseamna asistarea si reprezentarea gratuita de catre un avocat.

Beneficiari

Expertii AocatNet precizeaza ca asistenta gratuita se va acorda, la cerere, persoanei care a fost victima unei:

–         tentative de omor, tentative de omor calificat sau tentative de omor deosebit de grav;

–         infractiuni de vatamare corporala grava, a unei infractiuni savarsite cu intentie care a avut ca urmare vatamarea corporala grava;

–         infractiuni de viol, a unui act sexual cu un  minor sau a unei perversiuni sexuale.

De asemenea, asistenta juridica gratuita se acorda si in cazul in care sotul, parintele sau persoana care intretinea solicitantul a decedat ca urmare a unei infractiuni de omor, omor calificat, omor deosebit de grav sau orice alta infractiune savarsita cu intentie, care a avut ca urmare moartea persoanei. Totodata, vor fi reprezentate gratuit de avocat si victimele altor infractiuni, insa numai daca venitul lunar pe membru de familie este cel mult egal cu salariul minim brut pe tara, stabilit pentru anul in care persoana a formulat cererea de asistenta juridica gratuita (800 de lei in prezent).

Termen de sesizare

Victimele infractiunilor trebuie sa sesizeze organele de urmarire penala in termen de maximum 60 de zile de la data savarsirii infractiunii sau de la data la care s-a luat cunostinta de savarsirea infractiunii. In caz contrar, victima nu va mai putea beneficia de reprezentare gratuita in instanta. Daca persoana in cauza se afla in imposibilitatea fizica sau psihica de a sesiza instanta, termenul de 60 de zile se calculeaza de la data la care a incetat starea de imposibilitate. Victimele care nu au implinit varsta de 18 ani si cele puse sub interdictie nu au obligatia de a sesiza organele de urmarire penala sau instanta de judecata cu privire la savarsirea infractiunii. In aceste cazuri, reprezentantul legal este cel care poate sesiza organele competente.

Documente

Pentru a beneficia de asistenta judiciara gratuita, trebuie formulata o cerere, in scris, care sa cuprinda urmatoarele informatii:

–         numele si prenumele solicitantului, cetatenia, data si locul nasterii, domiciliul sau resedinta;

–         data, locul si circumstantele savarsirii infractiunii;

–         daca este cazul, data sesizarii si organul de urmarire penala, sau instanta de judecata;

–         precizarea calitatii solicitantului: victima a infractiunii, sot, copil sau persoana aflata in intretinerea victimei decedate;

–         numele, prenumele si forma de exercitare a profesiei de avocat de catre aparatorul ales sau mentiunea ca nu are avocat.

La cerere se anexeaza, in copie, documentele justificative pentru datele inscrise in cerere si orice alte documente detinute de victima, utile pentru solutionarea cererii. Cererea este scutita de taxa de timbru si se depune la tribunalul in a carui circumscriptie domiciliaza solicitantul.

author avatar
Arpad Dobre
486 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger