AcasăNewsAsigurătorii, puși la colț. Legea coplății RCA, respinsă la comisii

Asigurătorii, puși la colț. Legea coplății RCA, respinsă la comisii

Proiectul care introduce coplata la reparațiile RCA ar putea fi retras definitiv de senatori

Transportatorii, asociațiile consumatorilor și ale service-urilor autorizate au obținut ieri o primă victoria împotriva modificării legislative care introducea coplata la reparațiile păgubiților făcute pe polița RCA. După ce senatorii au întors la comisii proiectul de act normativ, Comisia pentru Buget-Finanțe din Senat a respins Legea coplăţii RCA.

Proiectul care introduce coplata la reparațiile RCA ar putea fi retras definitiv de senatori

Firmele de asigurări au suferit ieri o primă înfrângere în încercarea acestora de a face presiuni pentru schimbarea Legii RCA. Comisia de Buget-Finanțe a dat aviz negativ proiectului de lege care introducea coplata la reparațiile RCA, după ce a audiat, de data aceasta, nu numai firmele de asigurări, ci și asociațiile de consumatori și cele ale service-urilor autorizate, precum și transportatorii. ”Am solicitat respingerea acestui proiect din mai multe motive. În 2016, COTAR și alte asociații ale transportatorilor au participat efectiv la elaborarea actualei legi a RCA-ului, care considerăm că este o lege bună. Dacă se dorește într-adevăr să se modifice legea, atunci să ne punem toți jucătorii la masă și să discutăm articol cu articol. Le-am spus celor din Comisia de Buget-Finanțe din Senat că noi, transportatorii de mărfuri și persoane, aducem peste 8% din PIB-ul României. Și-a pus cineva întrebarea ce contribuție au la PIB firmele de asigurări pe asigurarea obligatorie RCA? Niciuna. Ei an de an pe RCA sunt în minus, pentru că ei spun că e daună combinată și iese 107%. Și acum să înțelegeți de ce este 107%. Pentru că, spre deosebire de celelalte țări europene, unde se plătește 20-25% maxim pe reasigurare, firmele de asigurări din România plătesc la firmele de afară, partenere sau nu, peste 45% din polița de asigurare pe reasigurare. În același timp, au comision pentru taxe administrative de 25%, care va crește, că, dacă nu, intră România în infrigement pentru că a plafonat aceste cheltuieli la 25%. Și atunci sunt 70% din polița RCA care pleacă pe salarii și pe reasigurare, adică banii sunt scoși afară din țară. Dacă o societate de asigurări încasează 400 milioane de euro pe an numai din RCA, 280 milioane de euro se duc pe reasigurări și cheltuieli administrative. Păi este și normal că noi, la ora actuală, avem peste 100.000 de dosare în instanțele din România pentru că asigurătorii nu ne plătesc daunele. Noi suntem captivi să plătim această poliță RCA obligatoriu prin lege și nu facem decât să îmbogățim niște multinaționale. Iar când vine vorba de daune, ei vor să fie plafonate. Păi dacă au luat banii de la noi, să ne plătească daunele, cum este și în străinătate”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.

Prejudiciul, recuperat în integralitate

Reprezentanții asociațiilor de consumatori au arătat senatorilor că prejudiciul creat trebuie recuperat în integralitate, și nu parțial, așa cum doresc firmele de asigurări. ”Am expus senatorilor opinia Asociației Consumatorilor din România, arătând că sunt încălcate atât legi europene, legi anticoncurențiale, Constituția României, precum și Codul Civil. Am explicat că nu se poate ca un păgubit să achite coplata din buzunar, atâta timp cât este nevinovat și, conform Codului Civil, prejudiciul trebuie recuperat în integralitate. Și atunci, dacă ai o asigurare obligatorie trebuie să ai și niște drepturi. Am mai spus că eventualele exagerări ale câtorva service-uri nu trebuie să schimbe o lege, pentru că sunt 12.000 de service-uri, cu 500.000 de salariați, service-uri care plătesc miliarde de euro la bugetul de stat. Până la urmă, pentru aceste exagerări, dacă există, și clar sunt cazuri izolate, instanța trebuie să facă lumină. Asiguratorii au susținut că trebuie să existe un tarif de referință maximal și au dat două-trei exemple de cazuri izolate, care nu pot fi luate în calcul de legiuitor, pentru că la un milion de dosare de daune pe an deschise, nu putem discuta de câteva zeci de cazuri în care asiguratorul crede că service-ul a exagerat și se merge în instanță. Iar în instanță, uneori câștigă service-ul, iar alteori câștigă asiguratorul. Dar să nu uităm că 90% din procesele din instanță pe care asiguratorii le au cu păgubiții sunt pierdute de asiguratori. Un alt argument al firmelor de asigurări a fost acela că, dacă ar fi un tarif de referință făcut de ASF, consumatorul ar fi mai bine informat, ceea ce nu este adevărat pentru că tarifele, conform legii, sunt afișate în recepția fiecărei unități reparatoare și e dreptul fiecărui consumator să-și aleagă service-ul care este mai aproape de casă sau în care are încredere, pentru că legea îi dă acest drept”, ne-a declarat Florin Pandele, vicepreședintele Asociației Consumatorilor din România CONROM.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.319 afisari

2 COMENTARII

  1. Astazi sa facut dreptate Romanilor . Felicitari Senatorilor care nu au muscat marul otravit intins de asiguratori! Veti avea voturile noastre domnilor!

  2. Si daca asiguratorii decid sa nu mai vanda asigurari RCA? Poate fi o decizie de business considerata necesara si probabil doar teama fata de abuzurile ASF ii impiedica, care ASF probabil ar vrea astfel sa i sanctioneze pe respectivii asiguratori. Soferii sunt total inconstienti ca nu inteleg ca undeva lucrurile se vor aseza cum e corect, nu cum vor ei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger