AcasăNewsAsigurare cu Valoare – Diversitatea oamenilor da frumusete Deltei

Asigurare cu Valoare – Diversitatea oamenilor da frumusete Deltei

Intr-un loc binecuvantat de zei, soarta a facut ca oamenii sa fie diferiti, sa se comporte diferit, sa vorbeasca diferit, sa respecte traditii diferite. Ii uneste un singur lucru, Delta. Aici, in Delta Dunarii, traiesc romani, lipoveni, greci, tatari, ucrainieni si albanezi. Toti vor ca Delta sa continue sa fie a lor, a oamenilor, a traditiior. Speranta exista: prin campania Asigurare cu Valoare initiata de OMNIASIG Vienna Insurance Group. Oricine incheie o polita de asigurare OMNIASIG pana pe 5 august 2015 va contribui la dezvoltarea Deltei Dunarii si a oamenilor ei.

Totul a inceput acum mai bine de 2.600 de ani, cand grecii au lasat primele semne de civilizatie in zona Deltei Dunarii, odata cu inceperea colonizarii zonei. Au urmat cazacii care si-au gasit aici patrie si rusii lipoveni care au venit in aceste locuri prin 1770. In unele zone se mai pot auzi si astazi vechile cantece populare lipovene sau ucrainiene.

Pestele

Pescuit, navoade, canale, barci. Pestele a fost cel care i-a unit pe oamenii Deltei. I-a hranit, le-a oferit un fel de loc de munca, a fost moneda de schimb si delicatesa la ocazii speciale. Pestele i-a rasplatit pe acesti oameni pentru ca ei l-au protejat.

Cea mai buna ciorba de peste se mananca in Delta, asta stie toata lumea. Ce nu prea e cunoscut, este faptul ca fiecare etnie isi pastreaza cu sfintenie retetele. ”Ciorba noastra, la lipoveni, este cea mai buna”, spune cu mare convingere ”babushka” Iuliana. ”Pai nu o sa iti iasa niciodata buna ca a mea. Pestele de aici e bun si gustos, legumele sunt legume, iar secretele mele nu ti le dau”, mi-a spus zambind. ”In primul rand iti trebuie peste proaspat, mult, bun si de mai multe feluri – crap, somn, biban, caras, babusca. Si ca sa nu zici ca nu sunt eu buna, zic sa pui doar capete si codite, burtile le frigi si le mananci separat. Intr-un oloi mare pui pe fund cartofi taiati rotund si peste pui bucatile de peste si apa cat sa le cuprinda. Arunci acolo si un ardeias gras, niste rosii mititele, morcov taiat maruntel, doua cepe aprige si sare. O pui pe foc si o lasi sa fiarba cam juma’ de ora. Peste zeama clocotita pui si 2 linguri de acreala – zeama de lamaie, otet, si o lasi la foc sa fiarba bine. Intre timp faci un mujdei mare si o mamaliga. Cand ciorba a fiert, se scoate tot pestele, iar zeama se drege cu mujdei, sare si inca un pic de otet. Si gata, cam asta a fost”, a incheiat batrana.

Traditiile

Oamenii Deltei sunt simpli, zgarciti la vorba si usor resemnati. Au strabatut, de-a lungul veacurilor, tot felul de momente bizare care i-au afectat, i-au destabilizat, i-au acaparat. Astazi se tem. Nu de vreun dusman necunoscut sau de vreo invazie straina. Se tem sa nu isi piarda traditiile. Desi diferiti, au trait totusi in liniste unii cu alti, in liniste si pace cu natura si si-au cantat, fiecare  in limba lui, dorul, durerea, credinta. Nea Pavel a trecut bine de 75 de ani. Inca mai fredoneaza cu vocea tremuranda niste cantece vechi, de cand era flacau. ”Neamurile mele au ajuns aici prin 1770 si ceva. De atunci, pamantul asta ne-a cuprins, ne-a dat mancare si adapost, a ajuns sa ne iubeasca si sa il iubim. Pe aici noua ni se spune haholi, ca sa ne deosebeasca de lipoveni, dar, sa stiti ca acum nu mai conteaza ce neam e fiecare. Suntem batrani, copiii au plecat la oras, iar noi cantam muzica noastra veche si nu ne mai asculta nimeni, traditia se pierde usor, usor”, spune cu regret batranul.

Dincolo de amintirile si regretele localnicilor sunt oameni care vor ca Delta sa ramana frumoasa. Unul dintre ei este Ivan Patzaichin, un om care nu a incetat niciodata sa vasleasca pentru Delta si oamenii ei. OMNIASIG s-a alaturat acestui demers si a lansat, in parteneriat cu Asociatia lui Ivan Patzaichin, campania ”Asigurare cu Valoare”. Un procent din valoarea tuturor politelor incheiate pana pe 5 august va ajuta la implementarea unor proiecte de ocrotire si promovare a Deltei Dunarii. In acest moment, fiecare polita de asigurare OMNIASIG conteaza pentru Delta si pentru oamenii ei. Incheie si tu o asigurare la OMNIASIG si vino in barca lui Ivan Patzaichin!

author avatar
National
222 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger