AcasăNewsAsfalt din pungi de plastic

Asfalt din pungi de plastic

Mai ieftine decat dalele clasice, cele reciclate au o durata de viata de 500 de ani

In Ghana, inginerul Nelson Boateng a pus la punct o formula de asfalt pornind de la pungi de plastic reciclate, zdrobite, amestecate cu nisip si apoi transformate in pavaj pentru drumuri si trotuare.

Mai ieftine decat dalele clasice cele reciclate au o durata de viata de 500 de ani

O modalitate pentru a recicla sutele de milioane de tone de deseuri din plastic pe care omenirea le genereaza in fiecare an. Ghana produce anual 22.000 de tone de deseuri plastice dar nu recicleaza decat 2% din ele, a declarat Nelson Boateng. Anul trecut, inginerul a pus la punct un utilaj pentru zdrobirea si reciclarea plasticului, primele incercari fiind facute cu o cantitate de doua tone de deseuri recuperate din cartierul sau din Ashamaian, aflat in Accra, capitala ghaneza.

Un cartier din capitala Accra a fost deja pavat cu asfaltul din plastic

Pungile sunt amestecate si incalzite intr-un tambur metalic impreuna cu nisip pentru a rezulta un soi de asfalt alcatuit din 80% plastic si 20% nisip (astaltul traditional este compus in proportie majoritara din nisip).Turnat in matrite, amestecul este lasat apoi sa se solidifice. Potrivit inginerului, dalele astfel obtinute sunt mai rezistente si mai solide ca cimentul. Dalele pot fi folosite la drumuri si trotuare iar Nelson Boateng afirma ca ele au durata de viata de 500 de ani. Economic, aceste dale reciclate sunt vandute cu un dolar bucata in timp ce dalele clasice depasesc 1,50 de dolari unitatea. La ora actuala, firma lui Boateng, Neoplast, are 230 de angajati iar inginerul spera ca Ghana va atinge un procent de 50% de deseuri plastice reciclate, garantand astfel noi locuri de munca. Boateng a primit sustinere si din partea ministerul ghanez al Mediului care a pavat deja un cartier din capitala cu dalele sale.

author avatar
Tudor Borcea
587 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger