Cauta

ASF a șters pe jos cu Euroins: opriți abuzurile!

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a chemat la ordine conducerea firmei de asigurări Euroins, acuzată de abuzuri grosolane și de încălcări ale legii care îi afectau în mod direct pe cei păgubiți. Euroins a fost, astfel, obligată, să renunțe la măsurile care îi determinau pe români să plătească reparațiile făcute pe RCA.

În 2019 firma bulgărească Euroins a încasat de la șoferii români 200 milioane de euro

Abuzurile firmei de asigurări Euroins, semnalate de ziarul Național, au fost stopate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. ”Noi am avut niște semnale la începutul săptămânii că ar exista posibilitatea să apară niște derapaje în partea de constatări, evaluări și daune și am început să facem niște investigații în sistemul nostru propriu. Marți și miercuri ne-au venit informații din toată țara, deci nu era o singură informație venită dintr-o anumită zonă pe care puteam să o apreciez ca partinică. Am intrat și în posesia documentelor, pe care le-ați publicat și dvs, și am convocat în regim de urgență toată conducerea operativă a Euroins. Am avut o discuție, de fapt a fost doar un monolog, în care le-am transmis ce face autoritatea și ce poate să facă dacă lucrurile cumva scapă de sub control și, în cursul acestei dimineți (n.r.ieri), au revenit cu corecții la acele comunicări”, ne-a declarat Cristian Roșu, vicepreședinte al ASF. Potrivit notelor interne transmise de patronatul bulgar al Euroins către sucursalele din teritoriu, angajații firmei nu se mai deplasau să efectueze constatarea daunelor la locul indicat de persoana păgubită, mașina urmând a fi transportată la unul dintre centrele de constatare ale Euroins, iar decontarea sumelor pentru repararea autovehiculelor avariate se limita la un tarif orar de manoperă cu mult sub cel practicat de service-uri. Totodată, piesele de schimb erau achitate la nivelul prețurilor de piese After Market (Made in Taiwan), adică aproape cu 50% mai mici decat prețul unei piese originale.

Tarife prea mici la RCA

Directorii service-urilor arată că imposibilitatea achitării banilor pentru daune de către firmele de asigurări este cauzată de tarifele prea mici ale polițelor RCA. ”Conducerea Euroins îi obliga pe cei de la daune să ia măsuri în afara legii. Ei nu mai făceau constatări la service-uri, unde ajungea mașina dacă era lovită, nu se mai închidea, avea roata ruptă. Potrivit actelor normative în vigoare, despăgubirea trebuie să se facă în baza documentelor de reparație unde fiecare unitate reparatoare își stabilește tariful orei de manoperă și atunci stabilirea unui mod de calcul al firmei de asigurări încalcă legea.

Directorul AutoCar Service susține că amenzile ASF nu au niciun efect

Un lucru pe care nimeni nu l-a spus este acela că prețul RCA de astăzi este la nivelul anului 2005, când salariul minim pe economie era 500 de lei, față de astăzi, 2.200 de lei. La camioanele de la 4 tone în sus, polița RCA este de 1.000 de dolari, iar în 2005 era 2.000 de dolari. Aceste prețuri foarte mici au consecințe, astfel că cele două societăți care practică tarife la jumătate față de celelalte, printre care și Euroins, au acaparat o mare parte din piață și nu plătesc daunele pentru că nu au bani. Cel mai des se practică plata parțială a facturii, care îl obligă pe păgubit să se ducă în instanță, mizând pe faptul că acesta va renunța să mai cheltuie bani și timp. Dar și așa, în prezent, sunt peste 5.000 de procese pe lună împotriva Euroins pentru recuperarea banilor. Dar firma preferă să rostogolească datoriile doi-trei ani de zile, cât durează procesul. În acest moment, Euroins achită doar 20-40% din valoarea facturii”, ne-a declarat Florin Pandele, director general al AutoCar Service București.

Mașina la schimb, plătită de RCA

Puțini știu că, potrivit legislației în vigoare, firmele de asigurări trebuie să deconteze păgubiților pe polița RCA banii pentru închirierea unei mașini de schimb până la repararea autovehiculului avariat. ”Acest lucru a fost ținut sub tăcere, tocmai ca să fie mai puțini cei care solicită autovehicule. Anul trecut, doar 5% dintre păgubiți au beneficiat de o mașină de schimb. Și în aceste condiții, cei de la Euroins nu mai voiau să plătească pentru închirierea mașinii pe perioada reparației decât 200 de lei. Legea spune că trebuie să-mi iau o mașină de schimb similară și, dacă eu am un Mercedes și m-a lovit cineva, atunci îmi iau un Mercedes, că doar nu o să merg cu Loganul. Unde găsesc Mercedes cu 200 de lei? Ca să nu mai vorbim de faptul că în despăgubirile lor pe chirie dau oferte din Constanța sau din Timișoara, chiar dacă păgubitul este din București, unde tarifele sunt mai mari”, a afirmat Florin Pandele, director general al AutoCar Service București.

Ultimele stiri

  • Dacă nu erau bulgarii, poporul v-ar fi iubit cu ouă și roșii, domnule Bolojan!
  • VIDEO. Angajații de la Finanțe tună și fulgeră în fața ministrului Nazare: Veniți în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeți în ce condiții lucrăm!
  • Actrița Manuela Hărăbor, scoasă din distribuția unui serial pe motiv de „expunere politică”: „Cum e cu egalitatea de drepturi a ideologiei voastre pro-europene?”
  • Surse. CCR se pregătește să acorde indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei 3 judecători care își termină mandatul
  • Jocuri de noroc: Când influenceri și vedete devin dealerii noii dependențe
  • A expirat plafonarea la energia electrică/Cu cât cresc facturile la curent
  • ANRE majorează tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie
  • Elena Udrea află astăzi dacă va fi liberată condiționat. Judecătoria Ploiești, așteptată să se pronunțe asupra cererii fostului ministru
  • Comunicat de presă GREENVIRO SRL
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version