AcasăNewsAsa arata muschii Rusiei

Asa arata muschii Rusiei

Vladimir Putin a pus pe picioare o forta militara de prim plan, cu un arsenal strategic comparabil cu cel american

300.000 de oameni, toate compomentele armatei implicate si militari chinezi in sprijin: Rusia incepe azi cele mai mari manevre militare din istoria sa, denuntate de NATO ca o repetitie a ”unui conflict de mare amploare”.

Vladimir Putin a pus pe picioare o forta militara de prim plan cu un arsenal strategic comparabil cu cel american

Aceasta desfasurare masiva de forte si participarea armatelor chineze si mongole la exercitiile ”Vostok-2018) organizate incepand pe astazi pana in 17 septembrie in Siberia orientala si in Extremul Orient rus, intervin intr-un contex de tensiuni persistente cu Occidentul, marcat de criza ucraineana, conflictul din Siria si numeroase acuzatii de ingerinte  in politica occidentala. La exercitii vor participa 300.000 de soldati, 36.000 de vehicule militare, 1000 de avioane si 80 de nave. ”Imaginati-va, 36.000 de vehicule militare deplasandu-se in acelasi timp: tancuri, blindate pentru transportul trupelor, vehicule de lupta ale infanteriei. Si toate acestea, desigur, in conditii apropiate cat mai mult posibil de o situatie de lupta”, s-a entuziasmat ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, citat de Afp. Evident, Rusia a mobilizat cele mai moderne arme : rachete Iskander, capabile sa transporte ogive nucleare, tancuri T-80 si T-90 sau recentele avioane de lupta Su-34 si Su-35. Pe mare, flota rusa va desfasura mai multe fregate echipate cu rachete Kalibr, care au trecut proba focului in Siria.

China, mortul din casa lui Trump

Din punct de vedere diplomatic, cel mai semnificativ element este participarea Chinei la acest exercitiu strategic condus de Rusia. Deloc intamplator: relatiile sino-ruse in toate domeniile, inclusiv in cele strategico-militar, s-au consolidat de cativa ani. Aceasta relatie a mai depasit un obstacol in domenii eneergetic si diplomatic. Rusia si China au reusit pana acum  sasi faca pozitiile compatibile pe subiecte in care interesele lor nu coincideau, cum ar fi noile „rute ale matasii” chinezesti si diferitele proiecte rusesti in  fosta URSS. Participarea chineza la un exercitiu de amploare in teatrul asiatic este un semnal puternic in directia SUA.  

La exercitiul Vostok 2018 rusii au mobilizat modernele rachete Iskander si Kalibr ultimele testate pe spinarea sirienilor

Ea se inscrie intr-un context foarte nesigur in nord-estul Asiei, in ciuda summit-ului de la Singapore. Acest semnal poate fi perceput diferit de alte tari, in special de Japonia, care este ingrijorata de cresterea relatiilor militare ruso-chineze. Dar se intampla ca intalnirea dintre Putin si premierul japonez sa fie programata la Vladivostok in timpul forumului economic international, tocmai in timpul exercitiului „Vostok 2018”. Rusia transmite SUA ca in regiunea asiatica poate conta pe China: cele doua puteri nucleare (membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU) au decis pentru prima data sa participe la un exercitiu strategic comun.

Viitor razboi mondial

”Este vorba de o pregatire pentru un viitor razboi mondial. Statul Major rus estimeaza ca el se va produce dupa 2020: fie un conflict global, fie o serie de conflicte regionale de amploare. Iar inamicul vor fi SUA si aliatii lor”, a explicat analistul militar rus Pavel Felguengauer. Potrivit acestuia, participarea Chinei la exercitiile respective, reprezinta un factor-cheie. ”Nu este un semn, un mesaj, ci pregatirea unui razboi real de mare amploare”, sustine Felghengauer. O opinie impartasita si de NATO, care estimeaza ca ”Vostok-2018” ”demonstreaza ca Rusia se focalizeaza pe pregatirea in perspectiva a unui conflict de mare amploare”. ”Vostok-2018 se desfasoara departe de zona de responsabilitate a NATO si nu schimba cu nimic securitatea statelor sale membre”, a dat asigurari Moscova.

Kremlin: Nu avem alternativa

De 15 ani, pentru Vladimir Putin aducerea la zi a armatei ruse a fost prioritate zero: vaste programe de reechipare si modernizare a tuturor fortelor, bani multi pentru ofiteri si angajatii sub contract, viata cotidiana a militarilor si a familiilor lor schimbata radical etc. Astazi, a fii militar in Rusia inseamna sa apartii clasei de mijloc, chiar superioara: o ocupatie din nou prestigioasa si onoranta. Interventia din Siria, care a implicat 63.000 de oameni,  ofera o imagine a drumului parcurs de armata rusa sub Putin. Ea a gestionat o operatiune complexa, de mare amploare, departe de teritoriul national, atingand obiectivele fixate de Kremlin. Cu costuri financiare rezonabile, mai ales comparativ cu muntii de bani cheltuiti de americani in operatiunile din Afganistan si Irak. Rusia este astazi o putere militara de prim plan, cu un arsenal strategic comparativ cu cel al SUA. Fortele conventionale au aratat ca sunt capabile de actiuni ambitioase. Nu inseamna ca ele sunt mai mari ca ale americanilor sau ale NATO dar Rusia este din nou perceputa ca un actor credibil, capabil sa se  proiecteze dincolo de frontierele sale si astfel sa-si protejeze interesele in mediul geopolitic imediat. La sfarsitul lunii trecute, Kremlinul a prevenit: ”Capacitatea (Rusiei) de a se apara in situatia internationala actuala, care este adeseori destul de agresiva si de neprietenoasa fata de tara noastra, este justificata, esentiala si fara alternativa”.

author avatar
Tudor Borcea
249 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu aia cu China e cel mai bun banc mai tare ca bancul cu Mongolia 0 arme.Deci cand zice China ca face razboi sau constructii te chisi pe tine de ras. Un popor mai pacifist nu exista pe pamant, chiar noua ne faceau autostrazi si trenuri de viteza, canci. Despre Rusia… Si – au păstrat o mobilitate tâmba din razboiul 2.Adica tasneau toti in viteza scapa cine poate si ocupau perimetru. Asta e tot. Armata americana nu poate fi batuta decat in 5 moduri:1atipic prin terorism, 2 prin indiferenta razboi rece, 3 victorie a la Pirus 4 din prostie pe noroc 5 asimetric. La prima nu e cazul la rusi , a doua a pierdut o data, a 3a nu se baga ca mai raman 10-15 rusi, la a 4a si a 5a da. Din prostie da navala si cu ce ai ataci du-te vino pana intra. Asa au facut cu nemtii si le-a iesit. Nu au atacat niciodata frontal doar ambuscade si din lateral care scapa ia totul. Au luat. Simplu nu tre scoala.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger