Jumatate dintre consumatorii romani risipesc lunar aproape 25% din totalul alimentelor, in conditiile in care 5 milioane de oameni din tara noastra se chinuie sa-si asigure hrana zilnica.
Aproximativ 60% dintre consumatorii romani cheltuiesc circa 30 % din venitul lunar pentru asigurarea hranei, iar pierderile la nivelul sectorului de consumatori sunt de 2 – 3 ori mai mari comparativ cu alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic ( Franta – 14 % sau Elvetia – 10 %). Incepand cu data de 1 februarie 2019, legea privind diminuarea risipei alimentare va intra in vigoare, iar operatorii economici vor trebui sa vanda cu pret redus produsele aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale. Risipa alimentara ii vizeaza si pe consumatorii europeni, in UE sunt irosite, anual, aproximativ 88 de milioane de tone de alimente (in jur de 20% din totalul alimentelor produse), arata datele InfoCons – Asociatia pentru Protectia Consumatorilor. Cei mai mari generatori de deseuri alimentare, exprimate in kg pe cap de locuitor, sunt Tarile de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) si Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta si Romania (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) si Republica Ceha (81 kg).