AcasăNewsAruncam un sfert din mancarea pe care o cumparam

Aruncam un sfert din mancarea pe care o cumparam

Paradoxul romanesc: alimentele se scumpesc pe banda, dar iau drumul cosului de gunoi

Jumatate  dintre consumatorii romani risipesc lunar aproape 25% din totalul alimentelor, in conditiile in care 5 milioane de oameni din tara noastra se  chinuie sa-si asigure hrana zilnica.

Paradoxul romanesc alimentele se scumpesc pe banda dar iau drumul cosului de gunoi

Aproximativ 60% dintre consumatorii romani cheltuiesc circa 30 % din venitul lunar pentru asigurarea hranei, iar pierderile la nivelul sectorului de consumatori sunt de 2 – 3 ori mai mari comparativ cu alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic ( Franta – 14 % sau  Elvetia – 10 %). Incepand cu data de 1 februarie 2019, legea privind diminuarea risipei alimentare va intra in vigoare, iar operatorii economici vor trebui sa vanda cu pret redus produsele aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale. Risipa alimentara ii vizeaza si pe consumatorii europeni, in UE sunt irosite, anual, aproximativ 88 de milioane de tone de alimente (in jur de 20% din totalul alimentelor produse),  arata datele InfoCons – Asociatia pentru  Protectia Consumatorilor. Cei mai mari generatori de deseuri alimentare, exprimate in kg pe cap de locuitor, sunt Tarile de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) si Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta si Romania (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) si Republica Ceha (81 kg).

author avatar
Bogdan Borcea
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger