AcasăNewsArtizanii “marilor privatizari”, loviti in plex!

Artizanii “marilor privatizari”, loviti in plex!

Multe obiective economice au fost privatizate doar pentru ca pe terenurile acestora sa se construiasca luxoase complexuri rezidentiale

Fara putinta de tagada, cele mai spectaculoase “tunuri” din economia romaneasca s-au dat prin asa-numitele “mari privatizari”, in urma carora obiective strategice pentru industrie au fost transferate unor investitori de cele mai multe ori straini. Dar care s-au dovedit in scurt timp cel putin la fel de neseriosi ca si patronii autohtoni care au apucat, la randul lor, cate o “felie” din “tortul” reprezentat de catre economia romaneasca.

Multe obiective economice au fost privatizate doar pentru ca pe terenurile acestora sa se construiasca luxoase complexuri rezidentiale

Insa, dupa cum “National” dezvaluia in exclusivitate, este foarte probabil ca, in curand, aceasta situatie sa se schimbe radical. Pentru ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, cu cativa dintre politicienii de frunte ai acelor vremuri aflati deja in custodia lor, procurorii anticoruptie dau tot mai mult tarcoale acestor “mari privatizari”. Iar cum recentele modificari la Legea sigurantei nationale au rolul vadit de a usura eventuala anchetare a acelor procese, uite ca, in curand, ne putem astepta la mari surprize in acest sens.

Interzis la “pozitia mortului”

De la mari combinate petrochimice, la fabrici, uzine, lanturi de benzinarii si chiar bogatiile naturale strategice ale Romaniei, toate au fost privatizate de-a valma, de cele mai multe pe preturi derizorii, daca ar fi sa ne luam nu doar dupa adevarata valoare de piata a acestora, dar si dupa banii cu care au venit in conturile fostelor unitati de stat. Si daca, aproape intotdeauna, s-au aflat si politicieni si inalti demnitari ai statului roman care s-au implicat activ in procesul de “deturnare” a acestor veritabile “perle” ale economiei de stat catre investitori mai mult sau mai putin potenti financiar, aproape toti cei care reprezentau statul roman si s-ar fi putut opune nu au facut-o. Asa ca, din diverse motive, de cele mai multe ori pentru a nu-i supara pe potentatii zilei si pentru a nu risca sa-si piarda astfel posturile detinute, au preferat sa adopte “pozitia mortului”. Asa ca nici nu s-au bagat in tranzactiile subterane, dar nici nu le-au denuntat, mai ales ca legea accepta aceasta veritabila “complicitate tacita”. Iata insa ca lucrurile s-au schimbat din mers, odata cu semnarea de catre presedintele Klaus Iohannis a promulgarii modificarilor aduse la Legea sigurantei nationale. Printre care cea mai importanta este cea care pedepseste aspru “orice actiune sau inactiune care lezeaza interesele economice strategice ale Romaniei”.  Deci nu doar actiunea, dar si inactiunea factorilor de decizie in marile privatizari reprezinta acum o infractiune grava.

Mai e ceva de recuperat?

Astfel ca, dupa cate reiese din informatiile intrate in posesia noastra, tot asa cum a fost redeschis dosarul “Revolutiei”, este posibil ca sa bubuie de acum inainte si alte anchete de-a dreptul incendiare. Care ii vor viza inclusiv pe politicienii si ministrii responsabili de aceste “tunuri”, dintre care unii traiesc acum departe, pe alte meleaguri, plini de bani si lipsiti de griji. Marea problema care se pune insa este daca, la atata timp dupa ce au avut loc aceste privatizari suspectate ca ar fi fost “blatuite”, se mai poate si recupera ceva din prejudiciile astronomice aduse statului roman. Mai ales ca foarte multe dintre obiectivele economice instrainate de-a lungul anilor nu doar ca nu mai functioneaza, dar pe locul lor au rasarit tot felul de complexuri rezidentiale. Ceea ce confirma banuielile procurorilor ca adevarata miza a respectivelor privatizari ar fi fost mai degraba una strict imobiliara.

author avatar
Toni Matei
1.721 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger