AcasăNewsArtefact vechi de peste 6000 de ani, confiscat de polițiști! A fost...

Artefact vechi de peste 6000 de ani, confiscat de polițiști! A fost postat pe anunţurile de vânzări cu preţul de 3.000 de euro

artefactArtefact vechi de peste 6000 de ani, confiscat de polițiști! A fost postat pe anunţurile de vânzări cu preţul de 3.000 de euro

Polițiștii din Buzău au dat de urmele unui artefact vechi de peste 6000 de ani chiar în momentul în care era să fie vândut pe internet cu suma de 3000 de euro.

Artfecatul a fost conficat de la un buzoian care îl deținea ilegal și a fost predat predat Muzeului Judeţean În urma cercetărilor a rezultat că obiectul provine de la începutul epocii bronzului.

Poliţiştii s-au sesizat din oficiu, întrucât bărbatul postase pe mai multe platforme de vânzări obiectul din piatră despre care susţinea că ar fi un „ciocan de luptă din epoca neolitică”, solicitând în schimbul acestuia suma de 3.000 de euro.

Artefactul, găsit de buzoian în urmă cu 25 de ani

În urma demarării verificărilor, poliţiştii l-au identificat şi depistat pe bărbatul care postase anunţul, acesta precizând că ar fi găsit obiectul respectiv în urmă cu aproximativ 25 de ani, în zona de pădure a localităţii Valea Lupului – oraş Pătârlagele.

Conform expertizei de specialitate făcută de Muzeul Judeţean Buzău, obiectul reprezintă un topor cu gaură de înmănuşare, bun cultural cu o vechime mai mare de 6000 de ani, încadrabil într-o categorie de obiecte cu circulaţie largă în neo-eneolitic şi începutul epocii bronzului, potrivit Adevarul.

Conform legii privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, o persoană care găseşte întâmplător un bun cultural, are obligaţia de a preda bunul cultural mobil către primărie în termen de 72 de ore de la descoperire, în caz contrar urmând a fi aplicată sancţiune contravenţională.

author avatar
Andreea Vlad