AcasăNewsArtă sau ţicneală: banana de peste 100.000 de dolari

Artă sau ţicneală: banana de peste 100.000 de dolari

O banană cumpărată de la o alimentară din Miami și lipită ulterior cu o banală bandă de adeziv pe un perete a ajuns “operă de artă” şi a ajuns să valoreze nu mai puțin de 120.000 USD după ce a fost scoasă la vânzare de galeria Art Basel Miami.

„Lucrarea”, că nici happening nu poţi să-i zici, aparţine excentricului artist italian Maurizio Cattelan și este intitulată „Comedian”. Alte două astfel de banane lipite cu adeziv pe perete au fost deja vândute, potrivit site-ului Artnet, iar ultima rămasă ar putea să se cumpere cu 150.000 de dolari ! Este prima contribuţie a lui Cattelan la un târg de artă în 15 ani, spune Emmanuel Parrotin, fondatorul galeriei, precizând că potenţialii colecţionari ar trebui să ştie că nu există „instrucțiuni clare” despre ce e de făcut atunci când banana va începe să se descompună.

„Banana reprezintă fix asta: o banană” – declară Maurizio Cattelan –adânc comentariu, ce-i drept. Artistul este renumit pentru operele sale controversate, este autorul vas de toaletă din aur de 18 carate, evaluat la suma de 6 milioane de dolari,  care a fost furat în luna septembrie din Palatul Bleinheim din Londra. WC-ul funcțional – intitulat „America” – făcuse parte din expoziția lui Cattelan „Victoria nu este o opțiune”. Cinci persoane au fost arestate de atunci, însă toaleta este de negăsit, în ciuda unei recompense apropiată de preţul bananei -124.000 de dolari.

author avatar
Andrei Coman
613 afisari

5 COMENTARII

  1. la fel ca acest ,,artist”macaronar sunt si ,,marii artisti ”de la romanica care au facut opere monumentale:poneiul roz cu zvastica si cel cu poezia ,,pisatul tau are gust de aspirina ”O sa vedeti unde ne aduce ,,marele carmaci”la final (daca mai ajunge) O sa avem sticle cu pisat in galantare, guvernerul va face spirale acolo in cladirea guvernerului ,iar guru bivolaru il va inlocui pe Sika si va continua ce a inceput sas ul homaleala Alogenul isi va schimba sexul si se va casatori cu Pahontu vanatorul

  2. Deci nu e tampit ala care din kitsch face -‘arta’, e tampit ala care crede asta pana la a da 100.000 pe o banana lipita cu banda izolatoare. Atunci cat ar da idiotu pe un Monet? 10 miliarde? Dacă aia e arta in mintea lui atat se converteste.

  3. Problema ca desi unu e nemuritor in opera, celuilalt ‘artist’ a carui banana se inegreste si pute dupa o saptamana mai ramaine pe perete doar cu banda izolanta care dupa 2 ani se usuca si cade, si se fini capodopera ilustra… Sa ma ierte fabrica de izolanti dar atat tine.

  4. Astia fac alba neagra cu arta. Stiti veneau ficiorii la autobaza si incepeau ia-o pasta este asta nu asta… Si unu din ei paria 100 200 300 roni si castiga mereu,de fapt era din anturajul lor momeala se chema, apoi intrai in joc si te goleau de bani. Evident banana in piata e 1 leu iar banda 7 =8 total 1€,40 < decat 100.000 de 100.000 de ori.. Dar poate un ratacit o sa se intepe macar cu 1000 euro pe un tablou ceva… si tot e ceva… hihihih

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger