AcasăNewsArsenalele nucleare se modernizeaza, in ciuda declaratiilor privind dezarmarea

Arsenalele nucleare se modernizeaza, in ciuda declaratiilor privind dezarmarea

Observatorii apreciaza ca nici o putere nucleara nu va renunta la propriul arsenal in viitorul apropiat

Tarile dotate cu arme nucleare isi modernizeaza arsenalul in ciuda vointei afisate de comunitatea internationala cu privire la accelerarea dezarmarii, a anuntat, ieri, Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Observatorii apreciaza ca nici o putere nucleara nu va renunta la propriul arsenal in viitorul apropiat

Numarul ogivelor nucleare din lume a fost evaluat, la inceputul acestui an, la 15.850, din care 4.300 erau operationale. In 2010, existau 22.600, din care 7.650 erau operationale, potrivit SIPRI, noteaza AFP. In acest an, ca si in 2014, ritmul reducerii arsenalului nuclear mondial ramane lent. Reducerea numarului de focoase nucleare este in principal operatiunea SUA si Rusiei, care poseda 7.260 si respectiv 7.500 de asemenea arme, 90% din arsenalul mondial. Insa, cele doua tari sunt angajate in ”importante si costisitoare programe de modernizare a sistemelor de tir, ogivelor nucleare si productiei”, potrivit SIPRI. China, Franta si Marea Britanie ”fie dezvolta noi sisteme de vectori pentru arme nucleare, fie au anuntat intentia de a face acest lucru”, noteaza institutul. Chiar daca arsenalele altor tari sunt mult mai mici, India (intre 90 si 110) si Pakistan (intre 100 si 120) continua sa le creasca in timp ce Israel (80) testeaza noi rachete balistice cu raza lunga.

Phenianul, dificil de evaluat

Chiar daca programul militar nuclear al Coreei de Nord pare a progresa tehnic, este dificil de evaluat aceasta evolutie, arata SIPRI, in conditiile in care Phenianul dispune de 8 ogive nucleare. In privinta transparentei cu privire la aceste arme, SUA se afla pe primul loc, in timp ce Franta si Marea Britanie nu divulga decat anumite informatii iar Rusia, chiar daca joaca cartea transparentei cu SUA, nu comunica nici unei alte parti. De notat si negocierile Consiliului de Securitate ONU cu Iranul pentru a descuraja aceasta tara sa se doteze cu armament nuclear, in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale.

 

author avatar
Tudor Borcea
91 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger